Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Mus»Čokoladni mus Somot

Čokoladni mus Somot

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3421341k106
Čokoladni mus Somot
Fotografije: Doni Niki
1 / 4
22/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Evo ovo je desert za osmehe - čokoladni mus Somot"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • bela čokolada - 140 g
  • želatin - 10 g
  • slatka pavlaka - 400 ml
  • šećer - 2 supene kašike
  • borovnice - 100 g
  • velur sprej
  • crvena boja
  • smeđa boja
  • kora
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 180 g
  • šećer - 120 g
  • sveže mleko - 120 ml
  • prašak za pecivo - 10 g
  • vanila - 1 kesica (2 g)
  • ulje - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Mleko se zagreva i proključa. U njega se dodaju šećer i čokolada. Meša se dok se u potpunosti ne istopi. Dodaje se želatin (pripremljen prema uputstvu na pakovanju).

Ostavlja se da se ohladi.

Pavlaka se muti dok se ne dobije vazdušasti krem i pomeša se sa čokoladnim musom. Sipa se u kalup tako što može da se doda voće, ja sam stavila borovnice.

Odozgo se stavlja kora isečena prema kalupu, blago se pritišće kako bi ga obavio mus. Stavlja se u zamrzivač na 12 sati. Naprska se velur sprejem za efekat somota.

Kora: Jaja i šećer se mute mikserom dok ne pobele, dodaju se u tankom mlazu ulje, brašno i prašak za pecivo se proseju i dodaju se u porcijama, meša se špatulom, na kraju se dodaje sveže mleko i vanila.

Peče se u nauljenoj tepsiji prečnika 26 cm na 180 stepeni dok ne bude gotvo.

Čokoladni mus Somot je veoma uspešan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: