Način pripreme
Mleko se zagreva i proključa. U njega se dodaju šećer i čokolada. Meša se dok se u potpunosti ne istopi. Dodaje se želatin (pripremljen prema uputstvu na pakovanju).
Ostavlja se da se ohladi.
Pavlaka se muti dok se ne dobije vazdušasti krem i pomeša se sa čokoladnim musom. Sipa se u kalup tako što može da se doda voće, ja sam stavila borovnice.
Odozgo se stavlja kora isečena prema kalupu, blago se pritišće kako bi ga obavio mus. Stavlja se u zamrzivač na 12 sati. Naprska se velur sprejem za efekat somota.
Kora: Jaja i šećer se mute mikserom dok ne pobele, dodaju se u tankom mlazu ulje, brašno i prašak za pecivo se proseju i dodaju se u porcijama, meša se špatulom, na kraju se dodaje sveže mleko i vanila.
Peče se u nauljenoj tepsiji prečnika 26 cm na 180 stepeni dok ne bude gotvo.
Čokoladni mus Somot je veoma uspešan.