Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Salata od Povrća»Prolećna salata od maslačaka na korejski način

Prolećna salata od maslačaka na korejski način

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841002k240
Prolećna salata od maslačaka na korejski način
Fotografije: Ivelina
1 / 2
31/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Ukupno
10 min.
Porcije
4
"Prolećna salata od maslačaka na korejski način - definitivno izaziva interesovanje"

Potrebni sastojci

  • soja sos - 1 supena kašika
  • balzamovo sirće - 1 supena kašika
  • gočugaru - 1 supena kašika, korejski čili u prahu
  • susamovo ulje - 1 supena kašika
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • med - 2 supene kašike ili pirinčani sirup od šećerne cvekle (malo slatke note veoma dobro ide)
  • maslačak - otprilike 200 g, mladi nežni listovi
  • po želji
  • susamovo seme
  • mladi luk - u finim kružićima ili beli luk
  • beli luk - sitno izrendan
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremate dresing (zato što gočugaru treba da nabubri na kratko za lepšu boju i više arome). U velikoj posudi za salatu pomešajte sve sastojke za dresing dok se ne dobije blago gusta konzistencija. Stavljamo sa strane.

Dobro operite maslačke i otkinite uvele delove. Ostavite da odstoji u vodi sa malo sirćetana otprilike 10 minuta tako da se listovi osveže. Ponovo dobro isperite i posušite.

Pažljivo pomešajte sa dresingom neposredno pre serviranja i nakon toga ponovo probajte, začinite ukoliko je potrebno. Po želji dodajte iseckan mladi luk ili beli luk, kao i beli luk.

Ova salata sa maslačkom veoma dobro ide uz čisto pečeno goveđe meso ili ribu. Ili prosto sipajte bogatu količinu salate u posudu pirinča.

Saveti: Kao i svaki korejski garnirung, ova prolećna salata od maslačaka na korejski način se dosta jako začinjava (s obzirom na to da se sa njom jede nezačinjen pirinač) i nije zamišljena kao tipična zapadna salata ili kao posebno jelo.

Dresing može da se koristi i za druge gorke salate kao što je Catalogna. Ovim dresingom često začinjavam i salatu sa jagnjetinom, rukolom i endivijom. Ali nakon toga smanjujem slatkoću.

Sa balzamovim sirćetom i maslinovim uljem kao sastojcima, ovaj dresing, naravno, nije tradicionalan recept za Gutžuri. Ali mediteranski sastojci, posebno balzamiko, dobro se kombinuju sa korejskim ukusima i ja volim da ih koristim u korejskim jelima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: