Način pripreme
Očišćene i dobro oprane školjke se skuvaju u šerpi sa malo vode dok se ne otvore. Nakon toga se iz njih vadi plod, očisti se pažljivo, ne kidaju im se pipci.
Bujon, koji je izašao iz skuvanih školjki, ostavlja se da se stiša, nakon čega se pažljvo procedi kroz gusto sito. U njega se dodaje kocka bujona od povrća i promeša se.
Luk se iseče na šajbne, paprike - na ivice, šargarepe i tikvica - na kolutove.
Zaprže se u zagrejanom tiganju sa malo masnoće dok ne omekšaju i začinjavaju se biberom, sirćetom, lovorovim listom i iseckanim peršunom.
Sve se preliva spremljenim bujonom od školjki, začinjava se solju i šećerom i ostavlja se da vri 10 minuta.
Nakon toga se dodaju školjke da vru još 10 minuta, dok voda ne ispari. Ostavlja se da se potpuno ohladi.
Ukusna salata od školjki se servira topla ili hladna, posuta peršunom i kriškama limuna.
Topla i hladna termička obrada školjki se koristi prilikom spremanja svih vrsta jela i supa sa školjkama, jer se samo na taj način čuva njihova aroma.
Nek vam je slatko oz ovu salatu sa školjkama na piratski način.