Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Salata od školjki na piratski način

Salata od školjki na piratski način

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
14850851
Salata od školjki na piratski način
Fotografije: Stanislava Valkova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
2
"Da se kladimo da niste jeli ovakve školjke na piratski način ranije - one su pravo blago"

Potrebni sastojci

  • školjke sa ljušturama - 1 kg, sveže, crne
  • luk - 2 glavice
  • paprika - 2 komada, crvena i zelena
  • šargarepa - 1 komad, velika
  • tikvica - 1 komad
  • ulje - 100 ml ili maslinovo ulje
  • jabukovo sirće - 70 ml
  • biber - 10 komada, zrna
  • peršun - 6 listova
  • lovorov list - 2 komada
  • bujon od povrća - 1 kocka, Magi
  • topla voda - 200 ml
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Očišćene i dobro oprane školjke se skuvaju u šerpi sa malo vode dok se ne otvore. Nakon toga se iz njih vadi plod, očisti se pažljivo, ne kidaju im se pipci.

Bujon, koji je izašao iz skuvanih školjki, ostavlja se da se stiša, nakon čega se pažljvo procedi kroz gusto sito. U njega se dodaje kocka bujona od povrća i promeša se.

Luk se iseče na šajbne, paprike - na ivice, šargarepe i tikvica - na kolutove.

Zaprže se u zagrejanom tiganju sa malo masnoće dok ne omekšaju i začinjavaju se biberom, sirćetom, lovorovim listom i iseckanim peršunom.

Sve se preliva spremljenim bujonom od školjki, začinjava se solju i šećerom i ostavlja se da vri 10 minuta.

Nakon toga se dodaju školjke da vru još 10 minuta, dok voda ne ispari. Ostavlja se da se potpuno ohladi.

Ukusna salata od školjki se servira topla ili hladna, posuta peršunom i kriškama limuna.

Topla i hladna termička obrada školjki se koristi prilikom spremanja svih vrsta jela i supa sa školjkama, jer se samo na taj način čuva njihova aroma.

Nek vam je slatko oz ovu salatu sa školjkama na piratski način.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: