Način pripreme
Za meru koristim čašu zapremine 250 ml.
proizvodi su za tepsiju prečnika 30 cm.
Trešnje sam oprala i uz pomoć ukosnice očistila koštice, nakon čega sam veće isekla na dva dela. Možete ih iseći na dva dela i tada izvadite košticu iz njih.
U posudu stavite jaja, šećer, vanilu i mešajte mikserom dok se ne dobije vazdušasta smesa ili otprilike 2 minute.
U tankom mlazu uz neprestano mešanje sam dodala ulje, a zatim i kiselo mleko sa dobro aktiviranom sodom u njemu.
Već bez miksera samo dodala prosejano brašno i mešala dok se ne dobije glatka i ne previše gusta smesa. Sa brašnom ne treba preterivati, zato što će pecivo postati tvrđe.
Bolje je da stavite manje brašna nego više kako biste bili sigurni da će torta sa trešnjama biti mekana.
Rernu sam zagrejala na 160°C. Tepsiju sam prekrila papirom za pečenje koji sam isekla na isti prečnik i namazala sam je maslacem, kao i njene zidove. Sipala sam testo i po njemu sam poređala voće, pritiskajući ga da potone u sredinu.
Pekla sam otprilike 30 minuta ili dok čačkalica zabodena u centar peciva ne izađe suva. Voćni kolač sam posula šećerom u prahu i skoro toplog smo ga isekli. Nije bilo vremena da se hladi.
Neka vam je slatko!
Preporučujemo da se obični kolač sa trešnjama i bademima peče čak u većoj tepsiji, jer tako neće biti previše visok i postojaće dobar balans između testa i voća.