Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Keks torta»Desert sa pirinčem i keksom

Desert sa pirinčem i keksom

Desert sa pirinčem i keksom
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Desert je od vas - želimo da nam pripremite ovo ukusno jelo sa pirinčem i keksom"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 700 ml
  • pavlaka - 300 ml, za mućenje
  • pirinač - 150 g
  • šećer - 150 g
  • želatin - 7 listova (ili 11 g u prahu)
  • kora limuna
  • cimet - 1 štapić
  • keks - otprilike 250 g (korišćenje kakao keksa)
  • cimet - u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

Mleko, koru od limuna i štapić cimeta sam kuvala na slaboj vatri 5 minuta. Skinula sam sa ringle, stavila sam poklopac i ostavila sam na 10 minuta.

Za to vreme sam stavila pirinač u ključalu vodu i kuvala 10 minuta. Pirinač sam sipala u cediljku i ostavila sam vodu da se iscedi.

Procedila sam sveže mleko i stavila sm ga na srednju vatru. Čim je počelo da vri, dodala sam pirinač. Kuvala sam 5 minuta uz mešanje. Dodala sam šećer, smanjila sam ringlu, kuvala sam još 20 minuta tako što sam često mešala i skinula sam sa vatre.

Listove želatina sam namočila u hladnu vodu na 5 minuta. Vratila sam mleko na ringlu i dodala sam pavlaku. Čim je ponovo prokuvalo, stavila sam isceđeni želatin. Mešala sam dok se u potpunosti nije istopio. Skinula sam sa vatre i ostavila sam da se ohladi otprilike 20 minuta.

Stavila sam streč foliju na dno i zidove kalupa. Ja sam koristila terin 25cmx 11 cmx7 cm.

Stavila sam red keksa i na njega sam pomoću supene kašike sipala pirinač koliko je potrebno da pokrije. Ponavljala sam proceduru dok nisam potrošila sastojke. U potpunosti olađen se stavlja u frižider na nekoliko sati dok se ne stegne. Okrenula sam na poslužavnik, skinula sam foliju i posula cimetom.

P. S. Ako ne želite da osećate pirinač u keks tortu, može da se samelje pasatorom pre nego što se stavi želatin!

Desert sa pirinčem i keksom je čudesan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: