Način pripreme
Mleko, koru od limuna i štapić cimeta sam kuvala na slaboj vatri 5 minuta. Skinula sam sa ringle, stavila sam poklopac i ostavila sam na 10 minuta.
Za to vreme sam stavila pirinač u ključalu vodu i kuvala 10 minuta. Pirinač sam sipala u cediljku i ostavila sam vodu da se iscedi.
Procedila sam sveže mleko i stavila sm ga na srednju vatru. Čim je počelo da vri, dodala sam pirinač. Kuvala sam 5 minuta uz mešanje. Dodala sam šećer, smanjila sam ringlu, kuvala sam još 20 minuta tako što sam često mešala i skinula sam sa vatre.
Listove želatina sam namočila u hladnu vodu na 5 minuta. Vratila sam mleko na ringlu i dodala sam pavlaku. Čim je ponovo prokuvalo, stavila sam isceđeni želatin. Mešala sam dok se u potpunosti nije istopio. Skinula sam sa vatre i ostavila sam da se ohladi otprilike 20 minuta.
Stavila sam streč foliju na dno i zidove kalupa. Ja sam koristila terin 25cmx 11 cmx7 cm.
Stavila sam red keksa i na njega sam pomoću supene kašike sipala pirinač koliko je potrebno da pokrije. Ponavljala sam proceduru dok nisam potrošila sastojke. U potpunosti olađen se stavlja u frižider na nekoliko sati dok se ne stegne. Okrenula sam na poslužavnik, skinula sam foliju i posula cimetom.
P. S. Ako ne želite da osećate pirinač u keks tortu, može da se samelje pasatorom pre nego što se stavi želatin!
Desert sa pirinčem i keksom je čudesan.