Način pripreme
Zagrejte vodu i u nju izmrvite kvasac. Dodajte 1 kašiku šećera i 2-3 supene kašike brašna. Izmešajte da se dobije kašica i posudu pokrijte na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.
Za to vreme prosejte brašno i u njega dodajte pšenični griz i so. Izmešajte i oblikujte udubljenje.
Nakon toga dodajte ostali šećer, ulje, 1 kašiku mekog maslaca, kiselo mleko, vanilu i smesu sa kvascem.
Ja sam dodala i fino izrendanu koru 1/3 pomorandže za još bolji ukus i aromu.
Možete dodati i 1 kašiku tečnog zaslađivača za više slatkoće.
Od navedenih sastojaka umesite veoma meko testo, stavite ga u posudu i pokrijte krpom na sat vremena dok ne udvostruči svoju zapreminu. Ovo će zavisiti od toplote u prostoriji.
Gotovo tsto razvijte na blago nabrašnjenoj radnoj površini u tanku pravougaonu koru debljine otprilike 0.5 cm.
Namažite je mekim maslacem (ne istopljenim) i pospite čokoladom iseckanom na male kockice.
Nakon toga isecite na tanke trake širine otprilike 3 cm.
Svaku traku uvijte u rolat i stavite u kalupe za mafine koje ste prethodno namazali maslacem.
Mafine pokrijte folijom i ostavite da ponovo nadođu na još 20 minuta.
Nakon toga ih namažite smesom od žumanaca i kašikom svežeg mleka i pospite šećerom.
Stavite male brioš pogače da se peku u zagrejanoj rerni na 160 stepeni sa ventilatorom 20-25 minuta.
Brioš mafini sa čokoladom su gotovi!