Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Mafini»Brioš mafini sa čokoladom

Brioš mafini sa čokoladom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Brioš mafini sa čokoladom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 9
08/07/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Brioš mafini sa čokoladom sa kojim možete počastiti svoje goste"

Potrebni sastojci

  • voda - 240 ml
  • šećer - 100 g
  • kvasac - 20 g, svež
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • ulje - 80 ml
  • maslac - 1 supena kašika, meki
  • brašno - 500 g
  • pšenični griz - 100 g
  • vanila - 1 kašičica, tečna
  • so - 1/2 kašičice
  • nadev
  • čokolada - 100 g, 50% kakaoa
  • maslac - 50 g, meki
  • maslac - za podmazivanje kalupčića
  • za premazivanje
  • jaja - 1 žumance
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • šećer - 2 supene kašike, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte vodu i u nju izmrvite kvasac. Dodajte 1 kašiku šećera i 2-3 supene kašike brašna. Izmešajte da se dobije kašica i posudu pokrijte na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.

Za to vreme prosejte brašno i u njega dodajte pšenični griz i so. Izmešajte i oblikujte udubljenje.

Nakon toga dodajte ostali šećer, ulje, 1 kašiku mekog maslaca, kiselo mleko, vanilu i smesu sa kvascem.

Ja sam dodala i fino izrendanu koru 1/3 pomorandže za još bolji ukus i aromu.

Možete dodati i 1 kašiku tečnog zaslađivača za više slatkoće.

Od navedenih sastojaka umesite veoma meko testo, stavite ga u posudu i pokrijte krpom na sat vremena dok ne udvostruči svoju zapreminu. Ovo će zavisiti od toplote u prostoriji.

Gotovo tsto razvijte na blago nabrašnjenoj radnoj površini u tanku pravougaonu koru debljine otprilike 0.5 cm.

Namažite je mekim maslacem (ne istopljenim) i pospite čokoladom iseckanom na male kockice.

Nakon toga isecite na tanke trake širine otprilike 3 cm.

Svaku traku uvijte u rolat i stavite u kalupe za mafine koje ste prethodno namazali maslacem.

Mafine pokrijte folijom i ostavite da ponovo nadođu na još 20 minuta.

Nakon toga ih namažite smesom od žumanaca i kašikom svežeg mleka i pospite šećerom.

Stavite male brioš pogače da se peku u zagrejanoj rerni na 160 stepeni sa ventilatorom 20-25 minuta.

Brioš mafini sa čokoladom su gotovi!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: