Način pripreme
Počinje se sa pečenjem koštunjavog voća u rerni na 180 stepeni oko 7-8 minuta. Istucaju se na krupne parčiće. Ostavljaju se sa strane da se ohlade.
Jabuke se oljušte, očiste i iseku na kocke. Dodaje se koštunjavo voće i cimet. Meša se. Ostavlja se sa strane.
U posudi miksera ili ručnim mikserom se muti maslac oko 2 minuta i dodaje se šećer i mute se oko 3 minuta dok ne pobeli.
Dodaju se jaja - jedno po jedno, a nakon svakog se dovoljno muti, da se upije i na kraju se dodaje brašno. Muti se da bude homogeno. Špatulom se dodaju jabuke i meša se. Testo je teško i tako treba da bude.
Maže se posuda 20x20 cm postavljena papirom za pečenje. Sipa se testo i zaravni se špatulom ili okrenutom kašikom. Peče se na 160 stepeni oko 50 minuta. Kolač od jabuka se potpuno ohladi.
Toping: Pomoću žice za mućenje se pomešaju šećer u prahu i maskarpone. Nanesu se ravnomerno preko kolača i zaravni se. Posipa se cimet kroz cediljku i šareni posip. Seče se na pravougaonike. Drži se u frižideru.
Kolač od jabuka sa topingom je gotov.
Beleška: Za tačnu gramažu sam koristila elektronsku vagu. Gramaže bi mogle da se zaokruže. Nisam imala dovoljno lešnika i dodala sam do naznačene gramaže ljuštene bademe.
U topingu nisam koristila naznačenu gramažu šećera u prahu, već sam stavila samo tri kašike jer smatram da je dovoljno sladak kolač i nisam pogrešila.
Kada se ispeče ovaj kolač ima hrskavu koricu, koja prijatno omekša nakon što se stavi maskarpone. Prijatan je i sa jakom aromom cimeta i isepečenog koštunjavog voća.