Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od Jabuke»Kolač od jabuke sa topingom

Kolač od jabuke sa topingom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Kolač od jabuke sa topingom
Fotografije: marcheva14
1 / 3
15/07/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
14
"Kolač od jabuka sa topingom - neverovatna aroma koju želimo da osećamo u svojoj kuhinji"

Potrebni sastojci

  • lešnici - 150 g, oljušteni
  • bademi - 50 g, oljušteni
  • jabuke - 2 komada
  • cimet - 1 kašičica
  • maslac - 250 g, sobna temperatura
  • šećer - 265 g
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 225 g
  • Toping
  • šećer u prahu - 140 g
  • maskarpone - 250 g
  • cimet - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Počinje se sa pečenjem koštunjavog voća u rerni na 180 stepeni oko 7-8 minuta. Istucaju se na krupne parčiće. Ostavljaju se sa strane da se ohlade.

Jabuke se oljušte, očiste i iseku na kocke. Dodaje se koštunjavo voće i cimet. Meša se. Ostavlja se sa strane.

U posudi miksera ili ručnim mikserom se muti maslac oko 2 minuta i dodaje se šećer i mute se oko 3 minuta dok ne pobeli.

Dodaju se jaja - jedno po jedno, a nakon svakog se dovoljno muti, da se upije i na kraju se dodaje brašno. Muti se da bude homogeno. Špatulom se dodaju jabuke i meša se. Testo je teško i tako treba da bude.

Maže se posuda 20x20 cm postavljena papirom za pečenje. Sipa se testo i zaravni se špatulom ili okrenutom kašikom. Peče se na 160 stepeni oko 50 minuta. Kolač od jabuka se potpuno ohladi.

Toping: Pomoću žice za mućenje se pomešaju šećer u prahu i maskarpone. Nanesu se ravnomerno preko kolača i zaravni se. Posipa se cimet kroz cediljku i šareni posip. Seče se na pravougaonike. Drži se u frižideru.

Kolač od jabuka sa topingom je gotov.

Beleška: Za tačnu gramažu sam koristila elektronsku vagu. Gramaže bi mogle da se zaokruže. Nisam imala dovoljno lešnika i dodala sam do naznačene gramaže ljuštene bademe.

U topingu nisam koristila naznačenu gramažu šećera u prahu, već sam stavila samo tri kašike jer smatram da je dovoljno sladak kolač i nisam pogrešila.

Kada se ispeče ovaj kolač ima hrskavu koricu, koja prijatno omekša nakon što se stavi maskarpone. Prijatan je i sa jakom aromom cimeta i isepečenog koštunjavog voća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: