Način pripreme
Brašno se proseje i stavlja se u tepsiju. Kvasac se stavlja u 150 ml zagrejanog mleka zajedno sa šećerom /medom/ i 1 supenom kašikom brašna.
Meša se i ostavlja se na 15 minuta da se aktivira. Banane se ogule, izlome se u posudu i izgnječe se viljuškom.
Kada se kvasac aktivirao, stavlja se u brašno zajedno sa pireom od banana, ostalim mlekom i solju.
U početku će vam se testo lepiti zbog banana. Ali nemojte odustajati. Dodajte brašno i mesite dok se ne dobije homogena smesa.
Nakon toga prebacite testo na nabrašnjenu radnu površinu i mesite još 10-15 minuta dok ne dobijete glatko, meko i elastično testo.
Stavite ga u nauljenu u nabrašnjenu posudu i pokrijte kpom. Ostavite ga da nadođe na otprilike sat vrmena ili dok ne udvosturči svoju zapreminu.
Kod mene je raslo otprilike 40 minuta. Kada je testo već nadošlo, prebacite ga ponovo na nabrašnjenu radnu površinu, umesite ga i otkidajte loptice njega koje pomoću dlana razmesite tako da se formira savršena lopta.
Poređajte banana hlepčiće u tpravougaonu tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje i podmazanu uljem.
Hlepčiće namažite umućenim jajima i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne dobije prijatna zlatkasta boja.
Neka vam je slatko sa ovim mini banana hlepčićima!