Način pripreme
Potopimo čija semenke u toplu vodu i ostavljmo da nabubre dok ne umesimo posebno testo.
Merimo sastojke šoljom za čaj sa zapreminom od 250 ml.
U velikoj posudi pomešamo tri vrste brašna - integralno, tipsko i kukuruzno. U njih dodajemo seme maka, himalajsku so, šarlan (nerafinisano suncokretovo ulje) i sodu koju aktiviramo jabukovim sirćetom.
Sastojke u posudi mešamo velikom drvenom varjačom/kašikom. Nastavljamo da mutimo i postepeno dodajemo toplu vodu dok se ne dobije testo poput veoma guste kaše. Dodajemo nabubrele čija semenke u testo i izmešamo.
Premazujemo šarlanom - kalupe za mini pravougaone hlepčiće (6 komada). Raspoređujemo tečno testo velikom drvenom kašikom - ravnomerno u svaki deo kalupa. Količina u svakom je malo iznad polovine visine kalupčića, a ne do vrha, s obzirom na to da će prilikom pečenja hlepčići narasti.
Pečemo na 180 stepeni otprilike 40 minuta.
Još dok su topli - hlepčići su najukusniji!
Jednostavni i zdravi mini soda hlepčići sa čija semenkama - sa hrskavom koricom i mekanom sredinom! Omiljeni malima i velikima!
Neobično ukusno!