Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Kineski hlepčići u tiganju

Kineski hlepčići u tiganju

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Kineski hlepčići u tiganju
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Mekani i vazdušasti sa primamljivom koricom su ovi hlepčići iz kineske kuhinje"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g
  • voda - 135 ml
  • kvasac - 7 g, suvi
  • ulje - 10 ml
  • šećer - 25 g
  • so - 1 prstohvat
  • ulje - za prženje
  • maslac - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Da bismo imali autentične kineske hlepčiće, potrebno je da ih termički obradimo dva puta, jednom na pari, nakon toga da ih ispržimo.

Evo i same tehnike:

Voda se blago zagreje do 37 stepeni i u nju se sipaju ulje, šećer i kvasac. Dobro se izmeša.

U tečnost se proseje brašno sa solju i umesi se glako testo.

Ostavlja se da naraste na 40 minuta ili dok ne udvostruči zapreminu.

Naraslo testo se kratko mesi i deli se na 10 jednakih porcija, svaka sa približnom težinom 40 grama.

Uzima se jedno parčence testa i oblikuje se dugački fitilj, posle se stavlja na podmazanu ili nabrašnjenu radnu površinu i spljeska se i istanji oklagijom tako što se na taj način još više izduži. Treba da dostigne dužinu 45-55 cm i širinu 2 cm.

Od jednog kraja po širini počinje da se uvija tako što se istovremeno rasteže i izvlači u vazduh, na taj način se testo tanji još više. Uvija se do kraja kako bi se dobila kiflica u slojevima.

Na isti način se vrši procedura i sa ostalih devet komada testa.

Gotovi hlepčići se ređaju u uređaj za kuvanje na pari ili specijalan kuhinjski uređaj za taj cilj. Površina gde će se ređati se unapred premaže maslacem i oni treba da budu na rastojanju jedan od drugog.

U slučaju da ne mogu svi da stanu u uređaj, bolje je da se uradi iz dva puta.

Ostavljaju se ponovo da udvostruče svoju zapreminu na otprilike sat vremena i tada se uključuje uređaj, tako što se podesi na 15 minuta.

Ulje za prženje se zagreva na jakoj vatri, ali ne sasvim maksimalnoj temperaturi (na primer od 9 stepeni na osmom). Najbolje je da posuda bude mala i da ima više ulja.

Mekani i beli hlepčići, poluskuvani na pari se vadi u spuštaju u zagrejano ulje tako što se prže dva po dva, ali ne više.

Odmah čim postanu zlatkasti, kineski hlepčići u tiganju se vade na kuhinjski upijajući papir da se ocede od mansoće.

Serviraju se topli odmah.

Ako se ohlade, postaju blago žilavi, ali kada su topli definitivno su neodoljici, mekani i sipkasti sa primamljivom koricom.

Prijatno sa ovim hlepčićima u tiganju iz kineske kuhinje!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: