Način pripreme
1. Rastvorite kvasac u mlakoj vodi sa šećerom i 3 supene kašike brašna. Tako dobijenu kašu ostavite na toplom da nadođe osam minuta, pokrivena krpom.
2. Prosejte brašno u posudu i oblikujte udubljenje, u njega razbijte jaje i sipajte ulje i kvasac. Zamesite testo i prebacite na brašnom posutu radnu površinu.
3. Nakon 5 minuta mešenja razvucite testo i pospite solju. Savijte i radite sa testom još 5 minuta. Možete ga udarati o radnu površinu nekoliko puta da još više aktivirate gluten.
4. Oblikujte loptu, namažite je da se ne uhvati korica i ostavite u istoj posudi. Pokrijte krpom i ostavite na toplom još jedan sat.
5. Nadošlo testo razvucite na koru debljine 1 cm i čašom ili odgovarajućom posudom isecite okrugle hlepčiće debljine oko 9-10 cm. Poređajte ih na papir za pečenje na rastojanju jedan od drugog (papir nam služi samo da se ne lepe po površini). Ostavite da nadođu još oko 30 minuta.
6. Stavite dubok teflonski tiganj na umerenu vatru. Namažite ga i stavite hlepčiće (koliko može da stane, da se ne lepe jedan za drugi). Poklopite.
7. Tehnologija pečenja je sledeća; Sa jedne strane pečem 6-8 minuta, okrećem sa druge strane 5-6 minuta, nakon toga sa svake strane po 2 minuta. Temperatura je na 3 stepenu od 9, na kraju možete povećati na 4 stepen. Prilikom svakog okretanja se odmah poklapa cvrsto.
8. Gotove hlepčiće možete pdmah konzumirati tople, sa maslacem su odlični! Hrskava korica i mekano iznura.
Ove odličan način da imamo sveže pečen domaći hleb, brz i bez korišćenja rerne.
Prijatno!