Način pripreme
Ovo je recept za domaći mlečni sladoled, koji se pravi bez šećera.
U dve posude se odvoje belanca od žumanaca. U posudu sa žumancima se dodaje prstohvat soli i muti se mikserom, prvo na niskom stepenu, zatim na većem dok se ne pretvore u gustu penu.
Nakon toga se postepeno dodaje i polovina eritritola ili drugi zaslađivač po izboru.
U drugoj posudi žumanca se pomešaju sa vanilom, ostalim zaslađivačem dok smesa ne postane bledo žuta. Dodaje se votka ili drugi alkohol da se sladoled ne bi kristalizovao i da bi se lakše grabio, bez mrvljenja /ako pravite sladoled u kutiji/.
U posebnoj posudi umutite kiselu pavlaku viljuškom da se dobije homogena smesa bez grudvica. Posebno umutite i tečnu nezaslađenu pavlaku mikserom da se dobije gust krem.
Kada su četiri smese gotove, pažljivo sipajte belanca u žumanca, dobro mešajte i dodajte obe vrste pavlake.
Smesa se stavlja u kutiju sa poklopcem za sladoled ili u kalupe za individualne sladoledčiće.
Smesa treba da odstoji u zamrzivaču nekoliko sati, a bolje celu noć.
Pre serviranja ostavite sladoled na sobnoj temperaturi na 5 minuta i pažljivo izvadite iz individualnih kalupa ili zagrabite odgovarajućom kašikom iz kutije sa domaćim sladoledom.
Nadam se da će vam se dopasti ovaj keto sladoled.