Način pripreme
Pomešajte kiselo mleko sa sodom i ostavite da se aktivira.
U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilama. Dodajte aktivirano kiselo mleko, izrendanu koru limuna i istopljenu (ali ne vruću) svinjsku mast, mešajte dok se ne dobije homogena smesa.
Počnite da dodajete prosejano brašno mešajući koliko je moguće i umesite veoma meko testo za gurabije. Čim testo prestane da se lepi za prste, prestanite da dodajete brašno.
Blago nauljenim rukama otkidajte i oblikujte od testa loptice veličine oraha. Poređajte ih na rastojanje jednu od druge u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Veoma dobro umutite jaje i namažite domaće gurabije, obilno ih pospite šećerom.
Stavite tepsiju u prethodno zargrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok se ne dobije zlatkasta boja.
Takođe možete da razvijete testo u koru debljine 1 cm i da sečete kalupima bakine gurabijice.