Bakine gurabijice

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9902914k318
Bakine gurabijice
Fotografije: Maria Simova
1 / 3
15/08/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
50
"Ideš tu i tamo da jedeš, ali se na kraju uvek vraćaš kući da jedeš domaće bakine gurabijice"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • svinjska mast - 1.5 šolja, istopljena
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • vanila - 2 - 3 kesice
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • limun - 1 komad, kora
  • brašno - otprilike 800 g
  • za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • šećer - kristal, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte kiselo mleko sa sodom i ostavite da se aktivira.

U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilama. Dodajte aktivirano kiselo mleko, izrendanu koru limuna i istopljenu (ali ne vruću) svinjsku mast, mešajte dok se ne dobije homogena smesa.

Počnite da dodajete prosejano brašno mešajući koliko je moguće i umesite veoma meko testo za gurabije. Čim testo prestane da se lepi za prste, prestanite da dodajete brašno.

Blago nauljenim rukama otkidajte i oblikujte od testa loptice veličine oraha. Poređajte ih na rastojanje jednu od druge u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Veoma dobro umutite jaje i namažite domaće gurabije, obilno ih pospite šećerom.

Stavite tepsiju u prethodno zargrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok se ne dobije zlatkasta boja.

Takođe možete da razvijete testo u koru debljine 1 cm i da sečete kalupima bakine gurabijice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: