Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Gurabijice s limunadom

Gurabijice s limunadom

StanchoStancho
Početnik
23
Gurabijice s limunadom
Fotografije: Gergana Georgieva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
10
"Retro gurabijice koje će uvek imati mesto u našim srcima E, i u stomaku, podrazumeva se"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 250 g
  • maslac - 1 šolja, istopljen
  • prašak za pecivo - 2 kesice
  • kiselo mleko - 400 g
  • suvi kvasac - pola kesice
  • limun - 1 komad
  • limunada - 1 šolja
  • vanila - 2 komada
  • ratluk - 1 paketić
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešamo suve sastojke, bez kvasca.

Njega ćemo promešati blago s toplom limunadom, odvojeno ćemo razbiti pet jaja u drugu posudu i dodati kiselo mleko, nakon čega ćemo umutiti u homogenu smesu.

Vraćamo se brašnu, da sklopimo sve u jedno.

Nakon što promešamo brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilu, dodajemo im limunadu u kojoj je odstojao kvasac, dodajemo i jaja sa kiselim mlekom, nakon toga narendanu koru jednog limuna zajedno sa sokom od limuna i počinjemo da mesimo sve dok ne dobije oblik testa.

Nakon što smo skoro već umesili naše testo, vreme je za maslac koji dodajemo u testo i počinjemo da mesimo dok testo ne upije maslac.

Nakon što smo spremili testom ne ostavljamo ga da odstoji. Odstajaće tek u rerni!

Od gotovog testa počinjemo da kidamo parčiće veličine oraha (ali ne malih oraha), nakon toga uzimamo isečeni ratluk, stavljamo ga u testo i sakrivamo unutra.

Tako dobijene gurabijice namažemo žumancem i posipamo šećerom, nakon čega pečemo na 180 stepeni 30 minuta.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: