Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Mafini sa karamelizovanim bananama

Mafini sa karamelizovanim bananama

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
246551k71
Mafini sa karamelizovanim bananama
Fotografije: Velichka Shtarbanova
1 / 4
24/08/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
20
"Kada izvadite mafine sa karamelizovanom bananom iz kalupa, nestaju za otprilike 10 minuta"

Potrebni sastojci

  • Za karamel smesu
  • banane - 3 komada
  • limun - 1/4 komada, samo sok
  • šećer - 100 g
  • kravlji maslac - 30 g
  • Za smesu za mafine
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 250 g
  • vanila - 1 kesica
  • sveže mleko - 150 g
  • ulje - 60 ml
  • brašno - 300 do 320 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • čokoladne kapljice - po želji
  • izmrvljeni orašasti plodovi
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajućoj posudi (kaserola, tiganj) karamelizujemo šećer.

Dodajemo maslac i odmah nakon toga dodajemo prethodno oguljene i iseckane na kolutove banane, koje smo naprskali limunovim sokom.

Dobro izmešamo i ostavlajmo karamelizovanu smesu na umerenoj temperaturi na ne više od 3 minuta. Skidamo posudu sa ringle i ostavljamo da se ohladi.

U dubokoj posudi mutimo jaja sa šećerom i vanilom u penu.

Dodajemo redosledom sveže mleko, ulje. Brašno zajedno sa praškom za pecivo prosejemo direktno u posudu. Sve veoma dobro izmešamo da se ne ostane grudvica.

Obe smese pomešamo.

Pripremljenu smesu možete rasporedite u individualne silikonske kalupe ili u veći, kako god odlučite.

Ja preferiram da napravim 12 komada malih mafina i jedan kolač srednje veličine.

Po želji, omiljene mafine možete posuti čokoladnim kapljicama ili izmrvljenim orašastim plodovima.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175-180°C otprilike 45 minuta (prema mojoj rerni).

Kada izvadite mafine sa karamelizovanom bananom iz kalupa, ostavite da se ohlade i pospite šećerom u prahu.

Prijatno sa ovim mafinima sa bananom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: