Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Mafini sa karamelizovanim bananama

Mafini sa karamelizovanim bananama

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
258571k
Mafini sa karamelizovanim bananama
Fotografije: Velichka Shtarbanova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
20
"Kada izvadite mafine sa karamelizovanom bananom iz kalupa, nestaju za otprilike 10 minuta"

Potrebni sastojci

  • Za karamel smesu
  • banane - 3 komada
  • limun - 1/4 komada, samo sok
  • šećer - 100 g
  • kravlji maslac - 30 g
  • Za smesu za mafine
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 250 g
  • vanila - 1 kesica
  • sveže mleko - 150 g
  • ulje - 60 ml
  • brašno - 300 do 320 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • čokoladne kapljice - po želji
  • izmrvljeni orašasti plodovi
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajućoj posudi (kaserola, tiganj) karamelizujemo šećer.

Dodajemo maslac i odmah nakon toga dodajemo prethodno oguljene i iseckane na kolutove banane, koje smo naprskali limunovim sokom.

Dobro izmešamo i ostavlajmo karamelizovanu smesu na umerenoj temperaturi na ne više od 3 minuta. Skidamo posudu sa ringle i ostavljamo da se ohladi.

U dubokoj posudi mutimo jaja sa šećerom i vanilom u penu.

Dodajemo redosledom sveže mleko, ulje. Brašno zajedno sa praškom za pecivo prosejemo direktno u posudu. Sve veoma dobro izmešamo da se ne ostane grudvica.

Obe smese pomešamo.

Pripremljenu smesu možete rasporedite u individualne silikonske kalupe ili u veći, kako god odlučite.

Ja preferiram da napravim 12 komada malih mafina i jedan kolač srednje veličine.

Po želji, omiljene mafine možete posuti čokoladnim kapljicama ili izmrvljenim orašastim plodovima.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175-180°C otprilike 45 minuta (prema mojoj rerni).

Kada izvadite mafine sa karamelizovanom bananom iz kalupa, ostavite da se ohlade i pospite šećerom u prahu.

Prijatno sa ovim mafinima sa bananom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: