Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Uštipci»Buhtlice od spelte

Buhtlice od spelte

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682295k233
Buhtlice od spelte
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 5
24/08/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Buhtlice od spelte, koje možete da jedete sa sirom ili sa slatkom po izboru"

Potrebni sastojci

  • brašno od spelte - 450 g, integralno
  • pšenično brašno - 3 supene kašike
  • kiselo mleko - 200 g, niskomasno
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada
  • so - 1 kašičica
  • smeđi šećer - 2 supene kašike
  • ulje - 2 supene kašike, za testo
  • ulje - 200 ml, za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Za ove buhtlice sa speltom koristila sam bakin recept, s tim što sam pšenično brašno zamenila integralnim speltinim i samo na kraju sam domesila testo sa malo belog brašna.

Brzo su bile gotove i ukus je bilo sjajan.

Da biste napravili testo pomešajte kiselo mleko i sodu i sačekajte da se aktivira.

Prosejte brašno od spelte i oblikujt eudubljenje. Ako su ostali krupniji delovi brašna u situ, dodajte i njih.

Dodajte i ostale sastojke i umesite meko, lepljivo testo.

Čim se oblikuje u loptu, pospite belim brašnom radnu površinu i njime domesite testo.

Testo pokrijte krpom i ostavite ga da odstoji na 20 minuta.

Nakon toga podelite testo na dva dela i razvijte svaki na nabrašnjenoj površini u tanku koru debljine otprilike 0, 5 cm.

Naseckajte na romboide ili drugi oblik i ispržite buhtlice u zagrejanom ulju na umerenoj temepraturi dok ne postanu zlatkaste sa svake strane.

Koristite malu, ali duboku posudu za prženje, zato što nivo ulja treba da bude barem 1 prst.

Poslužite ove ukusne i zdrave buhtlice sa lepim domaćim slatkom ili sirićem za jedan srećan nedeljni doručak.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: