Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hleb od spelte i heljde

Hleb od spelte i heljde

ZoriZori
Guru
7632645k304
Hleb od spelte i heljde
Fotografije: Zori
1 / 5
13/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
3
"Zar nije vreme da zaboravite na beli hleb i da napravite prvi korak ka zdravoj ishrani, sa ovim ukusnim hlebom od spelte i heljde"

Potrebni sastojci

  • brašno od heljde - 100 g
  • brašno od spelte - 100 g
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 200 g
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • belo brašno - za posipanje
  • soda - 1 kašičica
  • sok od limuna - nekoliko kapljica
  • so - 1/2 kašičice
  • čubar - nekoliko prstohvata za aromu
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno od spelte i heljde prosejte i pomešajte u velikoj posudi, u sredini napravite udubljenje i razbijte jaje, dodajte maslinovo ulje i kiselo mleko, pomešano sa sodom, stavite nekoliko kapljica soka od limuna, sipajte so i čubar.

U početku mešajte kašikom, dodajte po malo belog brašna, ako se testo lepi.

Zamesite meko testo i ostavite da odstoji oko 30 minuta.

Namazanim rukama oblikujte hleb, prebacite ga u pleh, obložen papirom za pečenje i oštrim nožem napravite nekoliko proreza po površini.

Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije braonkastu boju.

Proverite čačkalicom za zube sa li je gotovo - ako se ne lepi testo po njoj, znači da je gotovo.

Kad izvadite iz rerne namažite sa malo vode, uvijte krpom i ostavite da se ohladi.

Secite reckastim nožem za hleb i servirajte kao dodatak glavnom jelu ili kao lagan doručak sa maslacem i šarenom solju.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: