Način pripreme
Ova čorba sa ćuftama bez pirinča je ukusna i zasitna.
Šargarepe, krompir i paprika se seku na sitne kockice.
Stavljaju se u 1, 5 l hladne vode, dodaje se i pola glavice luka.
Povrće se posoli i stavlja se da se kuva.
Mleveno meso se umesi tako što se začinjava čubrom i crnim biberom. U njega e dodaje ostala polovina glavice luka, kao i malo paprike i šargarepa od koji smo odvojili malu količinu.
Vlažnim rukama se oblikuju male lotpice koje se ubacuju u ključalo povrće.
Kada loptice isplivaju na površinu, u čorbu se dodaje naseckan paradajz i fida.
Čorba sa ćuftama se kuva još desetak minuta, nakon čega se skida sa ringle i dodaje se sitno naseckan peršun.
Za kuvanu zapršku kiselo mleko se sipa u odgovarajuću posudu, dodaje se šoljica vode i jedna kašika brašna. Stavlja se na ringlu i meša se metalnom žicom za mućenje da se ne bi pretvorila u grudvice.
Razbije se jaje u ovu smesu i meša se dok zaprška ne provri.
Nakon toga se skida sa vatre i pomeša se sa nekoliko kutlača vrućeg bujona supe.
Kuvana zaprška se sipa u šerpu u čorbu uz neprestano mešanje.
Čorba sa ćuftama, krompirom i kuvanom zaprškom - klasika koja nikada ne dosadi.