Način pripreme
Škembe čorba se može pripremati na različite načine. Ja vam preporučujem da probate ovu iz moje kuhinje, koja je, originalna ili ne, neverovatno ukusna i meni je najbolja.
Prvo dobro očistite i operite škembiće, prelijte ih toplom vodom i stavite na vatru dok ne provri 5-10 minuta. Promenite vodu novom toplom i ponovo vratite na vatru, dodajte teleće kosti, zrna bibera, sol i oljušten luk i celu šargarepu.
Ostavite da vri tako 3 sata dok škembe potpuno ne omekša (na tihoj-umerenoj vatri). Dodajte vodu s vremena na vreme.
Izvadite gotovo škembe, ostavite da se ohladi i isecite na komade, a bujon procedite i odvojite kosti i povrće.
Vratite bujon i škembić na tihu vatru i posebno pripremite zapršku, tako što umutite žumance sa malo soli, kiselog mleka i 1-2 kutlače bujona. Stavite ovu smesu na tihu vatru na kratko dok se ne zgusne, ne treba mnogo da vri, potrebno je malo vremena.
Sipajte zapršku zajdno sa svežim mlekom u jelo i skinite sa vatre. Ako sveže mleko provri, moglo bi da se preseče. To se neče odraziti na ukus, nego na izgled čorbe. Razredite sa još vode dok ne dobijete željenu gustinu, zato što čorba bude mnogo gusta.
Rastopite maslac sa uljem na umerenoj vatri, ako imate mnogo masti možete smanjiti. Mi kući volimo da ima više i da se na čorbi stvori gust sloj, ali to je pitanje ukusa. Čim se masnoća malo proprži, sipajte odjednom alevu papriku, mešajte kratko i odmah sipajte u škembe.
Ako imate stomačne probleme i ne podnosite alevu papriku, možete izrendati jednu šargarepu, sipajte je u masac i ulje i čim pusti boju, dodajte je u čorbu proceđenu.
Čorbbicu servirajte toplu sa izgnječenim ili izrendanim belikm lukom, obilno prelivenu sirćetom i prstohvatom soli da i svako mogao da začini porciju.
Posebno stavite ljutu alevu papriku, tucanu, kajenski biber ili začin za škembe čorbu.
Prijatno!
Napomena: Nikad nije trebalo da zgušćujem čorbu sa brašnom, čak bude i previše gusta i bez njega i potrebno je da dodajemo vodu da bih je razredila.