Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Pirinač u rerni»Pirinač sa paradajzom i crvenim lukom iz bakine sveske

Pirinač sa paradajzom i crvenim lukom iz bakine sveske

ažurirano:
Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
494973k
Pirinač sa paradajzom i crvenim lukom iz bakine sveske
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Pirinač sa paradajzom i crvenim lukom iz bakine sveske - savršena kombinacija seoskih ukusa, koja nam je novo omiljeno bakino jelo."

Potrebni sastojci

  • pirinač basmati - 2 šolje
  • paradajz - 5 komada, veliki, iz bašte
  • crveni luk - 2 komada
  • ulje - 50 ml, za zapržavanje + 100 ml za pirinač
  • univerzalni začin - 1 supena kašika, za sveže povrće
  • topla voda - 4 šolje
  • peršun - 1 vezica
* merne jedinice

Način pripreme

Veoma, veoma ukusan pirinač sa paradajzom i crvenim lukom iz bakine sveske - obavezno isprobajte :)

Pirinač se veoma dobro opere toplom vodom dok skrob ne prestane da se odvaja.

Stavlja se u malu posudu, zaliva se toplom vodom i ostavlja se na 5 minuta da odstoji u toploj vodi, nakon čega se voda baca.

Luk se očisti i opere.

Sitno se nasecka i stavlja se u vok tiganj. Dodaje se ulje i prži se dok ne postane zlatasto.

Kada se luk proprži, dodaje se pirinač.

Pirinač se proprži na 5 minuta uz nerpestano mešanje, nakon čega se skida sa ringle.

Paradajz se opere i izrenda u tepsiju sa poklopcem u kojoj će se peći.

Dodaje se začin za sveže povrće i proprženi pirinač sa crvenim lukom. So se ne dodaje, s obzirom na to da u začinu za sveže povrće ima soli.

Zaliva se sa 4 šolje tople vode i 100 ml ulja.

Veoma dobro se izmeša.

Ukusni pirinač sa paradajzom se peče 20 minuta nakon što provri u prethodno zagrejanoj rerni poklopljeno na 200 °C, nakon čega se rerna isključuje i pirinač se ostavlja na još 10 minuta u rerni.

Peršun se očisti, opere i sitno se nasecka.

Bakin pirinač se servira posut peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: