Način pripreme
Veoma, veoma ukusan pirinač sa paradajzom i crvenim lukom iz bakine sveske - obavezno isprobajte :)
Pirinač se veoma dobro opere toplom vodom dok skrob ne prestane da se odvaja.
Stavlja se u malu posudu, zaliva se toplom vodom i ostavlja se na 5 minuta da odstoji u toploj vodi, nakon čega se voda baca.
Luk se očisti i opere.
Sitno se nasecka i stavlja se u vok tiganj. Dodaje se ulje i prži se dok ne postane zlatasto.
Kada se luk proprži, dodaje se pirinač.
Pirinač se proprži na 5 minuta uz nerpestano mešanje, nakon čega se skida sa ringle.
Paradajz se opere i izrenda u tepsiju sa poklopcem u kojoj će se peći.
Dodaje se začin za sveže povrće i proprženi pirinač sa crvenim lukom. So se ne dodaje, s obzirom na to da u začinu za sveže povrće ima soli.
Zaliva se sa 4 šolje tople vode i 100 ml ulja.
Veoma dobro se izmeša.
Ukusni pirinač sa paradajzom se peče 20 minuta nakon što provri u prethodno zagrejanoj rerni poklopljeno na 200 °C, nakon čega se rerna isključuje i pirinač se ostavlja na još 10 minuta u rerni.
Peršun se očisti, opere i sitno se nasecka.
Bakin pirinač se servira posut peršunom.