Način pripreme
U posudi se mute jaja i šećer pomoću miksera dok se u potpunosti ne sjedine. U mlazu se sipa ulje, nakon čega se dodaje vanila.
U posebnoj posudi se pomešaju brašno, cimet, muskatni oraščić, so i soda za hleb.
Pomoću drvene kašike se meša smesa od brašna sa mokrom smesom i kiselom pavlakom (ili gustim kiselim mlekom).
Dodaje se jabuka naseckana na kockice i ponovo se meša kašikom. Smesa za kolač se raspoređuje u papirne korpice za mafine.
Za posip u posudi se pomešaju brašno, smeđi šećer, cimet, so i hladni kravlji maslac naseckan na komadiće. Pomoću ruku svi sastojci se pomešaju dok se ne pretvore u mrve.
Pripremljeni posip se ravnomerno raspoređuje po mafinima tako što se blago pritišće ka testu.
Mafini sa jabukom se peku otprilike 25 minuta ili dok čačkalica za zube stavljena u centa jednog od njih ne izađe čista.
Kada su gotovi, vade se iz rerne i ostavljaju se da se ohlade na otprilike 10-15 minuta. Nakon toga se pažljivo vade iz kalupa za mafine kako bi se u potpunosti ohladili na rešetci.
Mafini sa jabukom i posipom su gotovi.