Način pripreme
Punjene tikvice sa posipom od kačkavalja - omiljeno i najzahtevnijim ljubiteljima zalogaja.
Punjene tikvice sam napravila ovako: oprane tikvice za jelo sam prepolovila, izdubila, a mekanu unutrašnjost i bez tvrdih semenki zadržala, malo sam ih posolila.
Iseckala sam čen mladog belog luka i malo crnog luka, iseckala unutrašnjost tikvica, na svaku polovinu tikvice stavila po kašičicu pirinča, dodala so, biber, peršun, prstohvat aleve paprike, ulje i dobro izmešala.
Ovim nadevom sam punila tikvice. Stavim u tepsiju i do sredine tepsije sipam vodu i malo ulja. Pokrila sam aluminijumskom folijom i pekla na 200 stepeni oko 15 minuta, pa još toliko na 180.
Ali zavisi od rerne. Skinula sam foliju i pekla još malo, na kraju svaku tikvicu posipala rendanim kačkavaljem. Na ovaj način se i bez mesa svima dopadaju kod kuće.