Način pripreme
Šolja ima kapacitet od 250 ml.
Umutite jaja sa solju u posudi. Možete koristiti i mikser, ali dobro je i sa mutilicom.
Jajima u tankom mlazu dodajte vruću vodu uz stalno mešanje.
Zatim dodajte kefir pomešan sa sodom. Ako nemate kefir, možete ga zameniti kiselim mlekom sa niskim sadržajem masti.
Na kraju dodati speltino brašno, laneno seme i ulje.
Mešajte do homogene smese.
Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri. Od mogućih 6 stepeni, za pripremanje palačinki uključite na 4. stepen.
U tiganj, prethodno nauljen sa nekoliko kapi ulja, sipajte kutlaču smese i rasporedite po celoj površini.
Pržite ukusne katme po minut sa svake strane.
Po želji svaku gotovu palačinku možete premazati sa malo kokosovog ulja.
Palačinke poslužite sa pomešanim tahinijem od susama i medom, ali su savršene i uz fini domaći džem, sir ili sitni sir.
Od ove količine dobićete otprilike 8 zdravih katmi sa speltinim brašnom.
Prijatno!