Način pripreme
Uskršnje pogače od speltinog brašna, koje ni na koji način nisu inferiorne u odnosu na klasični Uskršnji kolač.
Sveže mleko se sipa u posudu za kuvanje mleka, prethodno odvojivši 2 kašike od njega.
Lagano zagrejte u posudi za kuvanje mleka, a zatim ga sipajte u posudu.
Dodati smeđi šećer i sitno seckani kvasac.
Dobro promešajte i ostavite da se aktivira.
Jaja - 3 komada, sipajte u drugu posudu i umutite dok ne postane penasta smesa.
Kozje kiselo mleko mutite dok se ne dobije glatka smesa i uz stalno mešanje u tankom mlazu dodavati jajima.
70 g maslaca se istopi na srednjoj vatri na šporetu.
Brašno od spelte se proseje u posudu u kojoj će se mesiti.
Dodajte so i dobro promešajte.
U sredini se pravi udubljenje u koje se sipa aktivirani kvasac, jaja, kiselo mleko i otopljeni maslac.
Umesi se glatko testo koje se prekrije krpom i ostavi da naraste 20 minuta.
Testo se zatim ponovo premesi i podeli na dva dela, od kojih se od svakog dela pravi vekna.
Jedan deo se podeli na tri lopte.
Svaku loptu razvijte oklagijom u krug prečnika 25 cm.
Preostali maslac se istopi i ohladi.
Svaki krug testa premazati maslacem i naslagati jedan na drugi.
Krug se iseče na osam delova.
Svaki deo se uvije u rolnu i ređa u prethodno nauljeni pleh.
Na isti način se formira i drugi deo testa za pogaču.
Ostavljaju se još 30 minuta da narastu, nakon čega se premažu sa 2 umućena žumanca i 3 kašika mleka
Pecite u zagrejanoj rerni 40 minuta na 190 stepeni.
Nakon što se izvade iz rerne, premazuju se maslacem.
Pokušajte i vi da pripremite pogaču od speltinog brašna.