Bonapeti.rs»Recepti»Pica»Pide»Pastrmajlija sa speltinim brašnom

Pastrmajlija sa speltinim brašnom

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k121
Pastrmajlija sa speltinim brašnom
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 9
30/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
4
"Pastrmalija je srpska varijanta turskog pidea i uveravamo vas da je mnogo ukusna"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • speltino brašno - 600 g
  • suvi kvasac - 11 g
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 2 kašičice
  • kozje sveže mleko - 350 ml
  • ulje - 50 ml
  • Za nadev
  • ćureći batak - 500 g
  • luk - 3 komada
  • kačkavalj - 100 g, svež
  • ulje
  • aleva paprika
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu srpsku varijantu turskog pidea brašno se proseje u posudu u kojoj će se mesiti.

Dodaje se suvi kvasac, so i šećer i veoma dobro se meša. Kvasa se dodaje suv, a ne nadošli.

Kozje mleko se blago zagreva i meša se sa uljem.

U brašnu se pravi udubljenje u koje se sipa mleko sa uljem.

Mesi se meko testo koje se ostavlja da narste u posudi pokrivenoj krpom dok ne udupla svoj obim.

Meso se veoma dobro opere i očisti od kože. Seče se na male komade.

Stavlja se u tiganj sa nelepećim premazom sa malo ulje i proprži se. Ćureće meso ispušta vodu koja treba da se vadi za vreme prženja.

Nakon što se proprži, vadi se iz tiganja na papirni ubrus kako bi se ocedilo.

Luk se očisti, opere i seče na polumesece.

Proprži se masnoća od mesa da postane zlatkasta, nakon čega se vadi iz tiganja.

Naraslo testo se deli načetiri dela.

Svaki deo se razvija u pravougaonik, nakon čega se oblikuje kao u čamac.

Stavlja se u tepsiju na papir za pečenje.

Odozgo se ređa sitno iseckano isprženo meso i luk.

Pastrmalija se posipa solju i alevom paprikom.

Čamci od testa se peku 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni an 200 stepeni, nakon čega se stavlja krupno iseckani kačkavalj i zapeku se pastrmalije sa speltinim brašnom na 5 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: