Način pripreme
Za smesu od kvasca izmrvite kvasac u toplom, ali ne vrućem mleku. Sipajte kašiku šećera i brašna i izmešajte u retku kašicu. Pokrijte i ostavite na 15 minuta lepo da se aktivira.
Pomešajte obe vrste brašna u posudi tako što belo može da se proseje.
Napravite udubljenje u sredini i u njega sipajte aktivirani kvasac sa tečnošću, blago umutite dva jaja + žumance trećeg, šećer (veoma fin, kristal), istopljenu mast i ulje, čep ruma i džin, vanilu i kore citrusa.
Umesite testo za milibrot tako što se malo po malo dodaje i maslac - veoma mekano, gotovo istopljeno. Ako vam se mnogo lepi, pospite brašno ali da ne preterujete.
Da bi se umesilo jedno takvo teško testo, ja ređam osnovu sa brašnom i posle malo ulja i tako uspevam da izmeslim, a da se ne lepi mnogo. Ali da bi se uštedelo vreme i trud, možete da koristite mikser sa dodacima za testo ili multipraktik.
Testo je gotovo kada postane glatko i elastično.
Stavite ga u posudu, prethodno nauljenu i ostavite na 50 minuta u toploj prostoriji da udvostruči zapreminu.
U naraslom testu već treba da se vide dobro izražene glutenske veze.
Premesite ga na minut i podelite na dva jednaka dela (za dva milibrota), a svaki od njih na još tri.
Na nauljenoj radnoj površini dlanovima rasporedite jedan od komada testa i namažite čokoladom. Uvijte u tanki rolat i blago rastegnite u fitilj. Napravite tako i sa ostalima.
Slepite tri po tri fitilja u dve milibrot pletenice i stavite ih u nauljenu tepsiju ili tepsiju pokrivenu papirom za pečenje.
Pokrijte tepsiju krpom ili providnom folijom i ostavite da naraste na otprilike 2 sata ili dok milibroti sa čokoladom dobro ne narastu.
Namažite ih umućenim belancem, pospite šećerom namočenim džinom i ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni.
Pecite milibrote otprilike 35 minuta ili dok se ne dobije tamna zlatkasta boja tako što bi tokom poslednjih minuta bilo dobro da stavite sloj aluminijumske folije odozgo da ne bi gorelo.
Ohladite na reštci i isecite milibrot sa brašnom od spelte i čokoladom.
Oni se ni po čemu neće razlikovati od običnih koji su samo od belog brašna. Imaju i niti, kao i autentični ukus dopunjen čokoladom za šarenolikost.
Neka vam je slatko!