Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Musaka»Grčka musaka bez prženja

Grčka musaka bez prženja

Karina JekovaKarina Jekova
Pomoćnik kuvara
7522581
Grčka musaka bez prženja
Fotografije: Anonymous
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Najukusniju musaku sada možete pripremiti i sami - zapišite, skuvajte i pohvalite se"

Potrebni sastojci

  • krompir - 5 - 6 komada (vrlo velikih)
  • patlidžan - 3 komada, velikih
  • mleveno meso - 600 g
  • mladi luk - 7 - 8 strukova
  • ajvar - 2 kašike (ili paradajz pire)
  • belo vino - 100 ml
  • so
  • biber
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • cimet - 1/2 kašičice
  • kačkavalj - 150 g, narendan
  • maslinovo ulje
  • za bešamel
  • sveže mleko - 750 ml
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 3 kašike
  • maslac - 1/4 pakovanja
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • muskatni oraščić
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžane nasecite na dugačke kriške debljine oko 6-7 mm i potopite ih oko 30 minuta u slanu vodu, a posle ih dobro osušite.

U pleh obložen papirom za pečenje sipajte malo maslinovog ulja i poređajte listove patlidžana jedan do drugog bez šupljina između. Prelijte ih maslinovim uljem i posolite. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok ne promene boju - oko 15 minuta.

Na isti način obradite i krompir - nasecite ga na kriške, posolite i prelijte uljem i ispecite do prijatne zlatne boje.

U šerpu sipajte maslinovo ulje i upržite mleveno meso da se pretvori u mrvice. Dodajte naseckani luk, začine, ajvar (paradajz pire) i vino. Kuvajte dok tečnost ne ispari i ostane gusti sos.

Za bešamel - prvo ugrejte mleko u koje ste dodali so i muskatni oraščić. U posudi umutite jaja i ostavite ih na stranu.

U šerpi zagrejte maslac i maslinovo ulje, upržite brašno oko 30 sekundi i kasnije, uz neprestano mešanje, dodajte toplo mleko. Mešajte dok sos ne provri i skinite sa vatre. Uz neprestano mešanje dodajte jaja.

Sklapanje musake:

Nauljite pleh i ređajte (podelite namirnice na dva dela) - red krompira, red plavog patlidžana i red mlevenog mesa, pa ponovite.

Na kraju pospite rendanim kačkavaljem preko mlevenog mesa i prelijte bešamelom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni sa uključenim ventilatorom dok musaka ne dobije prijatnu boju - oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: