Način pripreme
Dunja sadrži značajnu količinu pektina, vitamina C, vitamina B3, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, vitamina A i gvožđa! U semenkama dunja sadržan je B17 koji poseduje antikancerogena svojstva.
Izaberite dobro sazrele dunje.
Dobro operite 4-5 dunja i naseckajte ih na krupne komade, ali da ih ne gulite. Ostavite i semenke, zato što je u njima sadržano mnogo pektina.
Stavite ih u šerpu i zalijte ih sa 1.5 l vode.
Skuvajte dunje na 30-40 minuta dok ne omekšaju.
Nakon toga procedite sok i dodajte u njega 1 kg šećera.
Izrendajte ostale 2 dunje na krupno rende, ovog puta oguljene i očišćene.
Dodajte i njih i kuvajte džem na srednjoj temepraturi na ringli otprilike 30-40 minuta dok se ne dobije željena gustina.
U međuvremenu rešetkastom kašikom skinite penu koja se formirala.
Da li je slatko gotovo, proverite tako što stavite kašiku njega u tanjir. Sačekajte da se ohladi i ako se ne razliva, znači da je gotovo.
Sada je momenat da dodate limunsku kiselinu.
Kuvajte džem još 5 minuta, nakon čega ga sipajte još vrućeg u suve teglice i okrenite poklopčiće na dole dok se u potpunosti ne ohladi.
Slatko je odličan dodatak u palačinke, mekike i prežene kriške.
Od ove količine napravila sam 6 teglica zapremine 350 ml.
Džem od rendanih dinja je veoma ukusan.