Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Svinjski kontra file na pari sa pečurkama lisičarkama

Svinjski kontra file na pari sa pečurkama lisičarkama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Svinjski kontra file na pari sa pečurkama lisičarkama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
5
"Savršena kombinacija krhkog ispečenog svinjskog mesa i aromatičnih pečuraka lisičarki Obradujte svoje goste ovim neodoljivim jelom"

Potrebni sastojci

  • svinjski kontra file - 1 ceo komad, otprilike 800 g
  • slanina - 8 kriški, dimljena
  • kačkavalj - 8 kriški (ili meki sir po izboru)
  • so - 2 prstohvata ili po ukusu
  • crni biber - 2 - 3 prstohvata
  • maslinovo ulje - za posipanje
  • ZA GARNIRUNG OD LISIČARKI
  • pečurke - 300 g, Lisičarke
  • maslac - 2 supene kašike
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • vino - 150 g, belo ili roze
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 1/2 vezice, listovi
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite svinjski kontra file od belih delova i od kožica. Operite ga i savršeno posušite. Utrljajte malo soli i crnog bibera u meso veoma pazeći sa solju, bolje da bude malkice i posle dodajte više prilikom serviranja.

Naseckajte uzduž na fitilje od otprilike 1 prst bez sečenja do kraja, tj. nemojte stizati do osnove. Stavite krišku slanine i sira u svaki procep.

Dobro uvijte meso providnom folijom, stezajući da kako bi se dobio čvrst snop.

Stavite ga u uređaj za kuvanje na pari i kuvajte otprilike 30 minuta.

Nakon toga okrenite meso i nastavite da kuvate još 20 minuta.

Za to vreme operite pečurke lisičarke, ocedite ih i posušite.

Zagrejte maslac i maslinovo ulje u tiganju široke površine i sotirajte u početku na jakoj vatri. Dodajte čenove belog luka naseckane na kriškice i kada puste aromu, zalijte polovinom vina. Čim ono ispari, sipajte i ostalo,

Ako su pečurke krupnije i još uvek nisu gotove, možete da nastavite da kuvate sipajući još vina. Na kraju posolite, skinite sa vatre i pomešajte lisičarke sa obilnom količinom sveže istucanog peršuna.

Kada su obe komponente jela gotove, izvadite meso i pažljivo skinite foliju. Iznutra svinjetina je postala krhka i veoma sočna. Međutim, ukoliko je but bio deblji, bilo bi dobro da ga blago dopečete u rerni - tako će dobiti i boju (iako će i bez nje izgledati sjajno).

Ostavite pečeno meso malo da se odmori 3-4 minute, a posle ga isecite na trake iste debljine, ali ovog puta poprečno. Lepota!

Servirajte zajedno sa aromatičnim pečurkama lisičarkama - jednim od mojih omiljenih!

Svinjski but na pari sa pečurkama lisičarkama je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: