Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Šnicle»Svinjski kontra file na tiganju sa belim vinom i zapečenim halumi sirom

Svinjski kontra file na tiganju sa belim vinom i zapečenim halumi sirom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Svinjski kontra file na tiganju sa belim vinom i zapečenim halumi sirom
Fotografije: marcheva14
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Svinjetina i halumi, pogledajte ukusnu priču ovog kulinarskog ljubavnog para"

Potrebni sastojci

  • svinjski kontra file - oko 1.2 kg (ili oko 8 - 10 komada)
  • belo vino - 250 ml, lepo suvo
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • suvi origano - 1 kašičica
  • brašno - za potapanje šnicli
  • maslinovo ulje - oko 4 - 5 supenih kašika, za kuvanje
  • Zelena salata
  • rukola - 2 - 3 šake
  • zelena salata - 2 - 3 šake, zelena
  • bejbi spanać - malo
  • čeri paradajz - oko 10 komada
  • halumi - 250 g, sir
  • maslinovo ulje - još malo za kuvanje
  • dresing
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • so
  • biber - malkice
* merne jedinice

Način pripreme

Veliki tiganj sa dubokim nelepljivim dnom.

Kontra file se očisti, pošto je polusmrznut tako se bolje s njim radi i lakše može da se ukloni bela kožica, koja se nalazi odozgo i obavezno se uklanja, takođe mnogo bolje mogu da se iseče na pravilne kriške, ali nije problem i ako je skroz odmrznuto.

Meso se suši na kuhinjskom papiru i seče se na kriškice oko 1 prsta debljine. Ređaju se na veliku dasku i posole se i pobibere sa obe strane.

Zagreju se oko 3 supene kašike maslinovog ulja u tiganju. Svaka šnicla se uvalja u brašno, ukloni se nepotrebna količina i ređaju se otprilike 3 komada u tiganj, da se preprže otprilike 3-4 minute po strani. Ne treba da se stave više od 3 šnicle u tiganj, da se ne bi preklapale i dinstale, već da bi se ispržile, da imaju lepu boju s obe strane. Izvade se.

Za vreme pečenja brašno se zapržilo više nego što je potrebno, zato se ta masnoća uklanja i na ringlu se stavlja čist tiganj sa 1-2 supene kašike maslinovog ulja.

Šnicle se posipaju sa još malo soli i bibera, začine se origanom i ređaju se u tiganj, zalivaju se vinom i poklope se poklopcem i ostavljaju se na jakoj ringlu i čim tečnost počne da vri, temperatura se smanjuje na srednji stepen i ostavlja se da se kuva poklopnjeno otprilike 20-30 minuta ili dok meso ne bude gotovo.

Kontra file pripremljen na ovaj način kuvanja postaje veoma mekan, sočan, ukusno sa predivnom aromom i blago gust sos. Važno je da se koristi lepo, kvalitetno vino koje zapravo zajedno sa origanom daje osnovnu aromu jela. Nemojte koristiti vino koje ne biste pili - ovo pravilo ne važi samo u francuskoj kuhinji, a i ne samo za crna vina.

Zelena salata se opere i obavezno se osuši kuhinjskom krpom ili se stavlja u centrifugu za povrće.

U posudi se priprema dresing od maslinovog ulja, limunovog soka, soli i jednog, dva prstohvata bibera. Začini se neposredno pre njenog serviranja.

U čist tiganj s 1 kašičicom maslinovog ulja se stavi Halumi sir i prži se se obe strane dok ne postane zlatkasto.

U tanjir se stavljaju dva komada filea, malo salate i pečeni Halumi i naravno, čaša hladnog belog vina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: