Način pripreme
Veliki tiganj sa dubokim nelepljivim dnom.
Kontra file se očisti, pošto je polusmrznut tako se bolje s njim radi i lakše može da se ukloni bela kožica, koja se nalazi odozgo i obavezno se uklanja, takođe mnogo bolje mogu da se iseče na pravilne kriške, ali nije problem i ako je skroz odmrznuto.
Meso se suši na kuhinjskom papiru i seče se na kriškice oko 1 prsta debljine. Ređaju se na veliku dasku i posole se i pobibere sa obe strane.
Zagreju se oko 3 supene kašike maslinovog ulja u tiganju. Svaka šnicla se uvalja u brašno, ukloni se nepotrebna količina i ređaju se otprilike 3 komada u tiganj, da se preprže otprilike 3-4 minute po strani. Ne treba da se stave više od 3 šnicle u tiganj, da se ne bi preklapale i dinstale, već da bi se ispržile, da imaju lepu boju s obe strane. Izvade se.
Za vreme pečenja brašno se zapržilo više nego što je potrebno, zato se ta masnoća uklanja i na ringlu se stavlja čist tiganj sa 1-2 supene kašike maslinovog ulja.
Šnicle se posipaju sa još malo soli i bibera, začine se origanom i ređaju se u tiganj, zalivaju se vinom i poklope se poklopcem i ostavljaju se na jakoj ringlu i čim tečnost počne da vri, temperatura se smanjuje na srednji stepen i ostavlja se da se kuva poklopnjeno otprilike 20-30 minuta ili dok meso ne bude gotovo.
Kontra file pripremljen na ovaj način kuvanja postaje veoma mekan, sočan, ukusno sa predivnom aromom i blago gust sos. Važno je da se koristi lepo, kvalitetno vino koje zapravo zajedno sa origanom daje osnovnu aromu jela. Nemojte koristiti vino koje ne biste pili - ovo pravilo ne važi samo u francuskoj kuhinji, a i ne samo za crna vina.
Zelena salata se opere i obavezno se osuši kuhinjskom krpom ili se stavlja u centrifugu za povrće.
U posudi se priprema dresing od maslinovog ulja, limunovog soka, soli i jednog, dva prstohvata bibera. Začini se neposredno pre njenog serviranja.
U čist tiganj s 1 kašičicom maslinovog ulja se stavi Halumi sir i prži se se obe strane dok ne postane zlatkasto.
U tanjir se stavljaju dva komada filea, malo salate i pečeni Halumi i naravno, čaša hladnog belog vina.