Način pripreme
Ovaj recept za jelo od ribe uvek je bio prisutan na našoj prazničnoj trpezi za Nikoljdan. Naravno, tada se okupljala cela porodica i proporcije su bile drugačije.
Danas sam odlučila da spremim u smanjenoj varijanti kako bismo se prisetili davno zaboravljenog ukusa.
Pospite sa malo soli i crnog bibera riblje kotlete šarana.
U šerpi zagrejte uilje i u njemu dinstajte prethodno sitno naseckan praziluk zajedno sa malo vode. Kuvajte nekoliko minuta dok praziluk ne omekša i ostane ne masnoći.
Nakon toga, dodajte oguljeni paradajz naseckan na kockice. Može da se koristi i paradajz iz konzerve (otprilike 200 g).
Ostavite na ringli još nekoliko minuta dok tečnost iz paradajza ne ispari.
Dobro operite pirinač dok voda ne postane bistra i dodajte i njega. Propržite ga dok ne postane staklast (providan), neprestano mešajući.
Na kraju dodajte sve začine i malo vode.
Prebacite jelo u tepsiju, a odozgo poređajte komade ribe, tako što ih lagano pritisnete ka unutra i pospite krupno naseckanim orasima.
Zalijte vodom (odnos vode/pirinča treba da bude 3/1) i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike sat vremena.
Poslužite Nikoljdansko bakino jelo od ribe toplo sa čašom belog vina.
Prijatno!