Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Ribnik»Nikoljdansko bakino jelo od ribe

Nikoljdansko bakino jelo od ribe

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k225
Nikoljdansko bakino jelo od ribe
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 4
01/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
4
"Poslužite Nikoljdansko bakino jelo od ribe toplo sa čašom belog vina"

Potrebni sastojci

  • šaran - 4 kotleta
  • praziluk - 2 struka
  • pirinač - 100 g
  • paradajz - 1 komad
  • ulje - 5 - 6 supenih kašika
  • orasi - 50 g, krupni, naseckani
  • aleva paprika - 1/2 kašičice
  • crni biber
  • so
  • listovi celera
  • selen - svež
  • peršun - svež
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj recept za jelo od ribe uvek je bio prisutan na našoj prazničnoj trpezi za Nikoljdan. Naravno, tada se okupljala cela porodica i proporcije su bile drugačije.

Danas sam odlučila da spremim u smanjenoj varijanti kako bismo se prisetili davno zaboravljenog ukusa.

Pospite sa malo soli i crnog bibera riblje kotlete šarana.

U šerpi zagrejte uilje i u njemu dinstajte prethodno sitno naseckan praziluk zajedno sa malo vode. Kuvajte nekoliko minuta dok praziluk ne omekša i ostane ne masnoći.

Nakon toga, dodajte oguljeni paradajz naseckan na kockice. Može da se koristi i paradajz iz konzerve (otprilike 200 g).

Ostavite na ringli još nekoliko minuta dok tečnost iz paradajza ne ispari.

Dobro operite pirinač dok voda ne postane bistra i dodajte i njega. Propržite ga dok ne postane staklast (providan), neprestano mešajući.

Na kraju dodajte sve začine i malo vode.

Prebacite jelo u tepsiju, a odozgo poređajte komade ribe, tako što ih lagano pritisnete ka unutra i pospite krupno naseckanim orasima.

Zalijte vodom (odnos vode/pirinča treba da bude 3/1) i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike sat vremena.

Poslužite Nikoljdansko bakino jelo od ribe toplo sa čašom belog vina.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: