Način pripreme
Ako do sada niste probali tolstolobika pripremljenog na ovaj način, ispravite svoju grešku i uživajte u ukusnoj ribi na roštilju.
Očistite riblje filete od kostiju, ali kožu ostavite. Marinirajte ribu u smesi od maslinovog ulja, limunovog soka, belog bibera i soli. Ostavite da odstoji barem dva sata.
Zagrejte roštilj, ali imajte u vidu da temperatura ne sme da bude ni preterano visoka, ni preterano niska. Ako ćete peći ribu na roštilju na drvenom uglju, onda je najbolje da je ostavite na tinjajućem žaru.
Slaninom podmažite roštilj. Posušite filete pomoću papirnog ubrusa i stavite da se peku prvo sa strane kože.
Kada krajevi izgube svoju prozračnu nijansu, okrenite ribu i pecite i sa druge strane 3-4 minute.
Vreme pečenja ribe zavisi od njene debljine. Ipak nemojte je prepeći da se ne bi isušila.
Gotovu ribu pospite maslinovim uljem i poslužite sa garirungom po vašem izboru.
Pečeni marinirani tolstolobik na roštilju je veoma ukusan!