Način pripreme
Očistimo šarana od krljušti, škrga i iznutrica. Usolimo ribu iznutra i spolja, ostavljamo na 10-15 minuta.
Krupno seckamo prazuluk i kratko ga dinstamo u zagrejanoj masnoći.
Zatim dodajemo pirinač. Kada postane staklast, posipamo solju i alevom paprikom. Sipamo 150 ml vode, stavljamo poklopac i sačekamo da pirinač upije tečnost.
U drugu posudu stavljamo kiseli kupus seckan na trakice, sipamo 1 nepunu šolju vode.
Dinstamo na tihoj vatri poklopljeno 15-20 minuta.
Dodajemo pirinač i izmešamo smesu, prebacujemo je u tepsiju.
U smesi pravimo gnezdašce za šarana, stavljamo ga u njega i zalivamo mlazom ulja, posipamo alevom paprikom i crnim biberom.
Sipamo 1 šolju vode, stavljamo jelo od ribe na srednju rešetku u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni na otprilike 40 minuta.
Jelo od ribe sa Pirinčem i Kiselim Kupusom je gotovo.
Ako ti se recept dopada, probaj i naše recepte za šarana u sosu od paradajza i šarana na žaru.