Način pripreme
Radost za moje oči... Aromatične i predivne dunje.
Da li vi volite ovo blago gorko voće?
Da li ste spremali kompot od dunja? Žele? Slatko od dunja? Ja da!
Evo nečeg zanimljivog!
Dunja je voće starih tradicija. Za vreme vladavine cara Solomona, mladenci koji su tek stupili u brak, morali su da jedu na dan venačnja dunju za sreću i dobar znak u bračnom životu ispunjenom iskušenjima.
Druga, još zanimljivija činjenica povezuje ime Parisa i poznate zlatne jabuke koju daruje boginji Afroditi. Pre nego što se zapitate kakve veze ima dotična jabuka sa dunjom - postoje dokazi da se u to vreme u čuvenoj Trojio nisu gajila stabla jabuke. Ova činjenica navodi istoričare na pomisao da je jabuka zapravo bila... dunja!
Moje dunje su brane na planini, malo sitnije, ali veoma aromatične i jedva čekam da ih spremim!
Evo kako pravim kompot! Ovaj način je odgovarajuć za male količine, možete napraviti čak samo jedan kompot.
Prvi korak je da imamo dobro oprane i sterilizovane tegle.
Sledeći korak je da u šerpi izmerimo vodu, treba da predvidimo da će biti i ploda i njenu količinu ćemo morati malo da smanjimo.
Oprane dunje sečemo i dodajemo u šerpu.
Sredinu voća ne bacamp, od nje možemo da napravimo sirup ili žele od dunja.
Kada prokuva, stavljamo šećer. Kuvamo deset minuta i još vrućeg sipamo kompot u tegle i zatvaramo poklopčićima. Treba pažljivo da se radi, vruće je. Tegle se odmah okreću na poklopce i ostaju tako dok se skroz ne ohlade.
Kompot od dunja bez sterilizacije stavljamo na hladno mesto.