Način pripreme
Metalnom žicom za mućenje mutim jaja i šećer u dubokoj posudi. Dodajem ulje, prašak za pecivo i dobro mešam. Slede brašno od rogača i kakao. Kada smo ih dobro izmešali, dodajem brašno.
Mešam kašikom, testo postaje teško i gusto. Sledi vruća voda, sipa se odjednom na testo. Mešam.
Unapred podmazujem kalup za kolač prečnika 22 cm uljem i posipam potrebnim kakaom, zato što želim ceo kolač u na kraju da bude crn, bez belih tragova. Sipam odozgo smesu za kolač i posipam orašastim plodovima koje sam prethodno nožem krupno iseckala. Moj lešnik je na pari, ali je dobro da koristite sirov, odlično će se ispeći.
Kakao kolač pečem na 200°C otprilike deset minuta. Nakon toga dopečem na 160°C. Proveravam drvenim štapićem.
Gotov kolač sa lešnicima hladim pre nego što izvadim iz kalupa, otprilike deset minuta. Ne treba da bude sasvim ohlađen. Lagano ga oslobađam nožem od zidova kalupa i okrećem ga.
Predivan! Aromatičan, nežan, ukusan!
Odlučila sam da ga ostavim sa orašastim plodovim odozgo, a ne sa obrnutom stranom.
Savrčen čokoladni kolač sa lešnicima i brašnom od rogača uz kafu ili pak prosto tako - za zalogaj sreće, zar ne?