Način pripreme
U šerpu se sipa voda prema uputstvu za makarone. Ostavlja se da provri. U ključalu vodu se sipaju makarone sa malo ulja i soli. Kuvaju se otprilike 8-15 minuta tako što se periodično mešaju.
Luk se očisti i sitno nasecka. Paprike se operu i očiste od semenki. Naseckaju se na sitne kvadratiće. Viršle se ogule i takođe sitno naseckaju.
Kačkavalj se renda. Kada se makarone skuvaju, sipaju se u đevđir. Peru se hladnom vodom i ostavljaju se da se ocede.
U tiganj sa dnom bez ogrebotina se stavlja ulje da se zagreje. Dodaju se luk i paprike da se proprže. Dodaje se maslac da se istopi i dodaje se brašno tako što se neprestano meša metalnom žicom za mućenje.
Postepeno se sipa sveže mleko i neprestano se energično meša da u Bešamel sosu ne bi bilo grudvica. Dodaje se voda malo više od željene gustine sosa, zato što dok se kuva takođe će se zgustiti i od kačkavalja. Meša se. Dodaju se viršle.
Začinjava se suvim bujonom, solju i crnim biberom. Kada provri, dodaje se kačkavalj. Meša se dok se ne istopi. Isceđene makarone se sipaju u šerpu i zalivaju se Bešamelom od kačkavalja. Izmešaju se.
Makarone sa bešamelom od kačkavalja se raspoređuju u tanjir i serviraju se tople.