Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Gratin»Gratin od krompira sa bešamelom i kačkavaljem

Gratin od krompira sa bešamelom i kačkavaljem

Gratin od krompira sa bešamelom i kačkavaljem
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Odlična večera koja se sprema brzo i jednostavno, a ukus je unikatan"

Potrebni sastojci

  • krompir - 1 kg
  • maslac - za premazivanje
  • prezle - za posipanje
  • sir - 200 g, izmrvljeni
  • kačkavalj - 100 - 150 g, za posipanje
  • bešamel sos
  • ulje - 1 supena kašika
  • maslac - 40 g
  • brašno - 2 supene kašike
  • sveže mleko - 400 ml
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajte oguljeni krompir, naseckan na polumesece sa malo soli i ocedite.

Tepsiju namažite maslacem i pospite prezlama.

Pomešajte krompir sa izmrvljenim sirom i sipajte u tepsiju tako što ih izravnate.

Zagrejte ulje i maslac, sipajte brašno i mešajte metalnom žicom kako bi se dobila kremasta boja, bude gotovo za minut, i sipate toplo sveže mleko i mešate dok se ne zgusti.

Začinite solju po ukusu i krompir zalijte Bešamel sosom.

Viljuškom izbockajte tu i tamo kako bi sos svuda upio.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike 20 minuta i pospite izrendanim kačkavaljem.

Pecite još 10 minuta da porumeni i izvadite.

Ohlađeni gratin naseckajte i servirajte sa kolutovima crvene paprike.

Gratin od krompira sa bešamelom i kačkavaljem je veoma ukusan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: