Način pripreme
Prokuvajte vodu nekoliko minuta i ostavite da se ohladi na 35 stepeni.
U flašu ili teglu sa širokim grlom sipajte 1 litar vode i dodajte kvasac i šećer.
Narendajte cele jabuke bez uklanjanja kore i semenki. Sve ih postepeno dodajte u bocu. Tostirajte kriške hleba i izmrvite ih u mrvice.
Dodajte ih u flašu, dolijte preostalom količinom vode, dobro zatvorite čepom i ostavite 24 sata na sunčanom ili toplom mestu.
Sledećeg dana smesa se mora procediti, nakon čega se vraća u bocu. Dodajte seckane jabuke i po potrebi još malo šećera. Što više šećera dodate, to će biti veći procenat alkohola.
Ponovo zatvorite poklopac i ostavite bocu 2-3 dana. Zatim ponovo procedite i vratite u flašu.
Dodajte suvo grožđe, zatvorite i ohladite flašu. Sledećeg dana, sajder od jabuke treba da se izbistri.
Odvojeni sediment na dnu može se koristiti za sledeću dozu sajdera.