Način pripreme
Najpopularniji zalogaj u Francuskoj je svakako Croque monsieur. Topli sendvič poznat po tome što se pravi u bešamel sosu.
Prije nego krenete da spremate bešamel sos, pripremite sve sastojke da su vam pri ruci. Trebaće vam brzo i energično mešanje da se ne bi napravile kuglice.
Za pripremu sosa, uzmite teflonsku šerpicu. Na laganoj temperaturi, kod mene je bila 3 od 6, otopite maslac. Beli luk, dva čena ogulite i samo zgnjecite kašikom. Ubacite u otopljen malsac kao i dva lovorova lista i jednu k.k. senfa.
Dodati 300 ml mleka da bude vruće, ne sme da proključa.
Smanjiti temperaturu, možete i ugasiti ringlu. Izvaditi beli luk i lovor i dodati dve kašike brašna brzo mešajući mutilicom, kako se ne bi napravile grudvice.
Kad sos dobije gustinu, što će biti veoma brzo, odvojite ga u staklenu činiju da se ohladi.
Tost hleb poređajte na pek papir u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, ostavite 3 do 4 minuta da malo stvrdne, da posle ne bi upio previše tečnosti i bio gnjecav.
Sir izrendajte i odvojite ga na po 50 g.
Hleb izvadite iz rerne, po želji ga možete premazati sa malo senfa, ali nije potrebno. Stvar ukusa.
Svaku krišku premažite bešamel sosom, otprilike po jedna supena kašika na svaku.
Na 4 kriške dodajte 50 g sira i po dva listića šunke.
Spojite sa ostale premazane 4 fete i malo stisnite.
Na njih podjelite ostatak bešamela i dodajte preostalih 50 g sira.
Vratiti u rernu na 200 stepeni dok ne vidite da je počelo da prima zlatnu koricu.
Vaši Croque monsieur francuski topli sendviči su spremni za uživanje bilo uz doručak, užinu ili večeru.
Prijatno.