Način pripreme
Prvo prosejemo brašno i sodu zajedno kroz cediljku. Nakon toga u njih dodajemo vanilin i običan šećer.
Takođe, ulje, med i jaja. Na kraju dodajemo i sirće. Mesimo koliko je god moguće u posudi. Posle prebacujemo na radnu površinu i domesimo.
Dobija se jedno mrvljivo testo u početku. Nakon nekoliko minute mešenja ono postaje bolje.
Delimo testo na dva dela. Oblikujemo direktno jedan dugačak tompus od svakog dela. Nakon toga otkidamo male lopte od tompusa i formiramo ih okrugle. Sasvim lagano ih spljeskamo.
Prebacujemo oblikovane kuflice na tepsiji sa papirom za pečenje. Ostavljamo malo rastojanje između svake. Pečemo ih u prethodno zagrejanoj rerni na 12 minuta na 190°C.
Kada se ohlade, izdubimo rupicu sa donje strane svakog medenjaka.
Sačuvamo unutrašnjost u posudici.
Za nadev zagrevamo mleko na ringli. U posudicu sa mrvama od unutrašnjosti keksića dodajemo orahe. Zalivamo ih mlekom dok je još vruće.
Dodajemo u njih i ostale sastojke i lepo izmešamo. Ostavljamo da se ohladi kako bi se zgustilo.
Medenjake punimo nadevom i posle slepljujemo jedan sa drugim.
Na kraju zalepimo malo oraha po krajevima slepljenih keksića.
Neka vam je slatko sa mojim ukusnim prazničnim keksićima medenjacima i Srećni praznici!