Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena Riba»Orada sa prazulukom u rerni

Orada sa prazulukom u rerni

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Orada sa prazulukom u rerni
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
19/12/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
26 min.
Ukupno
41 min.
Porcije
4
"Gotovu oradu sa prazulukom u rerni ostavite na otprilike 5 minuta izvan rerne i nakon toga poslužite sa čašom belog vina. Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • orada - 2 ribe, srednje veličine
  • praziluk - 2 struka
  • beli luk - 1 glavica
  • belo vino - 120 ml
  • limun - 1 komad
  • crni biber - po ukusu (ili beli biber)
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - otprilike 8 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite ribe, operite ih i stavite na debeli sloj papirnog ubrusa kako bi se ocedile od vlage.

Lepo ih istrljajte maslinovim uljem, solju, biberom i pospite limunovim sokom. Dok stoje otprilike 20 minuta, pređite na prazuluk i beli luk.

Ogulite, očistite prazuluk i naseckajte na komade od po 7-8 cm. Ako su strukovi mnogo debeli, možete da ih secnete na dva ili četiri dela po dužini.

Čenove belog luka ostavite neoljuštene, samo ih lagano izgnječite dlanom.

Na dno nauljene tepsije stavite nekoliko kružića limuna i na njih stavite oradu. U stomake možete ubaciti čenove belog luka i kriške limuna.

Sa strane i između ribe stavite ostali beli luk i praziluk. Posolite, pospite sa još maslinovog ulja, bibera i zalijte vinom (može i sa malo vode).

Oradu pecite u rerni na 190 °C sa ventilatorom, dok prazuluk dobro ne omekša, a ribe ne uhvate laganu zlatkastu boju. Vreme pečenja je drugačije u zavisnosti od veličine orade. Gotova je kada je oko nje postane mlečno belo.

Gotovu oradu sa prazulukom u rerni ostavite na otprilike 5 minuta (izvan rerne) i nakon toga poslužite sa čašom belog vina.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#308162
Korisnik#308162
Divno! Orada me uvek podseti na more
19.12.2022 13:23