Način pripreme
Očistite ribe, operite ih i stavite na debeli sloj papirnog ubrusa kako bi se ocedile od vlage.
Lepo ih istrljajte maslinovim uljem, solju, biberom i pospite limunovim sokom. Dok stoje otprilike 20 minuta, pređite na prazuluk i beli luk.
Ogulite, očistite prazuluk i naseckajte na komade od po 7-8 cm. Ako su strukovi mnogo debeli, možete da ih secnete na dva ili četiri dela po dužini.
Čenove belog luka ostavite neoljuštene, samo ih lagano izgnječite dlanom.
Na dno nauljene tepsije stavite nekoliko kružića limuna i na njih stavite oradu. U stomake možete ubaciti čenove belog luka i kriške limuna.
Sa strane i između ribe stavite ostali beli luk i praziluk. Posolite, pospite sa još maslinovog ulja, bibera i zalijte vinom (može i sa malo vode).
Oradu pecite u rerni na 190 °C sa ventilatorom, dok prazuluk dobro ne omekša, a ribe ne uhvate laganu zlatkastu boju. Vreme pečenja je drugačije u zavisnosti od veličine orade. Gotova je kada je oko nje postane mlečno belo.
Gotovu oradu sa prazulukom u rerni ostavite na otprilike 5 minuta (izvan rerne) i nakon toga poslužite sa čašom belog vina.
Prijatno!
Komentari