Način pripreme
Za ove klasične Lincere lešnici se samelju fino sa polovinom šećera.
U posudi se pomešaju mleveni lešnici, brašno, cimet i so.
Posebno se pomešaju maslac i ostali šećer. Mute se mikserom na visokom ubruzanju dok smesa ne postane vazdušasta.
Dodaju se žumanca, kora limuna i vanila. Sve se muti mikserom dok smesa ne postane homogena.
Dodaju se pomešani suvi sastojci.
Meša se na niskom ubrzanju miksera dok se ne dobije homogeno testo.
Deli se na dva dela. Oba dela se istanje i uvijaju se posebno streč folijom. Testo se hladi u frižideru minimum sat vremena.
Rerna se zagreva na 180ºC.
Uzima se jedna polovina testa i razvija se na nabrašnjenoj radnoj površini da bude debljine 4-5 mm. Seku se željeni oblici keksića i ređaju se u tepsiju na papir za pečenje.
Na polovini keksića se seče rupa (ponovo u željenom obliku) u sredini.
Nakon toga se isto ponavlja sa polovinom testa.
Tepsija sa božićnim kolačićima se stavlja na srednji nivo u prethodno zagrejanu rernu. Pek se 10-12 minuta.
Kada se izvade iz rerne ostavljaju se da se ohlade u tepsiji 5 minuta i tada se pažljivo prebacuju na rešetku dok se u potpunosti ne ohlade.
Keksići bez rupe se premazuju slatkom.
Po njima se lepe keksići sa rupom.
Slepljeni kolačići se posipaju šećerom u prahu.
Evo - posle sat vremena aromatičnog truda imate ove ukusne božićne kolačiće Lincere.