Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Medenjaci»Efektni božićni medenjaci

Efektni božićni medenjaci

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
327931k
Efektni božićni medenjaci
Fotografije: Viktoria Konstantinova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Efektne božićne gurabije se prethodno pripremaju. Čuvaju se u kutiji, najbolje metalnoj na prohladnom mestu sa kriškom jabuke unutra da omekšaju."

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • med - 3 supene kašike
  • smeđi šećer - 150 g, muskovado
  • kardamon
  • zvezdasti anis
  • cimet - 1 kašičica
  • muskatni oraščić
  • brapšno - oko 400 - 500 g
  • maslac - 60 g
  • soda bikarbona - 2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Efektne božićne gurabije se prethodno pripremaju. Čuvaju se u kutiji, najbolje metalnoj na prohladnom mestu sa kriškom jabuke unutra da omekšaju.

U posudu miksera razbijemo jaja. Dodajemo med. Mutimo smesu. Dodajemo smeđi šećer i masalc na sobnoj temperaturi. Ponovo mutimo.

Brašno prosejemo u posudu. Dodajemo sodu bikarbonu i dodajemo postepeno u posudu miksera, mutimo. Kad smesa postane gusta kao za koleč, nastavke miksera menjamo onima za testo. Dodajemo preostali deo brašna i začine. Mogu se zameniti gotovim miksom za medenjake. Smesu mutimo.

Testo mesimo rukom sa još brašna. Razvijemo oklagijom do željene debljine, testo posipamo sa još malo brašna i oklagiju posipamo da se ne lepi. Pripremamo pleh sa papirom za pečenje.

Sa božićnim kalupima sečemo medenjake. Poređamo u pleh. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni. Po želji se mogu ukrasiti glazurom od belanaca.

Mmm da li će efektni božićni medenjaci dočekati Božić?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: