Način pripreme
Efektne božićne gurabije se prethodno pripremaju. Čuvaju se u kutiji, najbolje metalnoj na prohladnom mestu sa kriškom jabuke unutra da omekšaju.
U posudu miksera razbijemo jaja. Dodajemo med. Mutimo smesu. Dodajemo smeđi šećer i masalc na sobnoj temperaturi. Ponovo mutimo.
Brašno prosejemo u posudu. Dodajemo sodu bikarbonu i dodajemo postepeno u posudu miksera, mutimo. Kad smesa postane gusta kao za koleč, nastavke miksera menjamo onima za testo. Dodajemo preostali deo brašna i začine. Mogu se zameniti gotovim miksom za medenjake. Smesu mutimo.
Testo mesimo rukom sa još brašna. Razvijemo oklagijom do željene debljine, testo posipamo sa još malo brašna i oklagiju posipamo da se ne lepi. Pripremamo pleh sa papirom za pečenje.
Sa božićnim kalupima sečemo medenjake. Poređamo u pleh. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni. Po želji se mogu ukrasiti glazurom od belanaca.
Mmm da li će efektni božićni medenjaci dočekati Božić?