Način pripreme
Merila sam šoljicom za kafu od 100 ml s obzirom na to da ih pravim po prvi put, inače možete da merite čapm od 200 ml.
Grčki božićni kolačići poznati kao kurabiedes su snežne lopte koje se tope u ustima.
Kada sam skoro u Grčkoj probala ove čarobne kolačiće, nisam prošla bez traženja tačnog recepta. Želela sam da za ovaj Božić napravim nešto drugačije od tradicionalnih medenjaka, lincera...
A ovi grčki božićni kolačići su zaista mnogo ukusni. Zamolila sam prijatelja da mi prevede jedan recept sa grčkog, pročitala sam dosta bugarskih i evo ih i u mojoj kuhinji. Mogu da kažme da su ispali sjajno po pitanju teksture i ukusa.
Prvo sam pripremila brašno, zapekla sam u rerni na 200 °C na kratko da zamiriše na pečeno brašno, ovo možete uraditi i na ringli. Meša se s vremena na vreme!
Nakon toga sam pomešala maslinovo ulje sa uljem i šećerom i mutila sam dok se nije dobila homogena smesa. Dodala sam sok od pomorandže sa sodom rastvorenom u njemu, slede začini, med i orašasti plodovi, krupno naseckani. Na kraju se stavlja brašno. Sve se dobro pomeša, dobija se mrvljivo testo, koje je vidljivo od maslaca, veoma lako se oblikuje u lopticu pritiskanjem ruke.
Loptice sam poređala u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Od ove doze sam dobila otprilike 38 komada. Pekla sam na 180 C dok nije bilo gotovo - otprilikr desetak minuta, ako stavite tepsiju u toplu rernu ili dok se ne dobije rozikasta boja.
Izvadila sam ih i odmah sam ih uvaljala u čašu šećera u prahu. U nekim receptima koje sam pročitala pisalo je da se prvo u potpunosti hlade, nakon toga se naprskaju ružinom vodicom i da se na kraju uvaljaju u obilnu količinu šećera u prahu. Možda će se tako pokriti bolje šećerom u prahu. Ali ja sam to propustila.
Sada, dragi ljudi, pitate se kako ću ih sačuvati?
Verovatnu ću zasukati rukave za novu dozu!
Želim vam zdravlje i inspiraciju u kuhinji, da predstojeći praznik učinite ukusnim i zanimljivim!