Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići sa Maslacem»Grčki božićni kolačići Kurabiedes

Grčki božićni kolačići Kurabiedes

LiudmilaLiudmila
Inovator
4681661k162
Grčki božićni kolačići Kurabiedes
Fotografije: Liudmila
1 / 5
14/01/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
20
"Kada sam skoro u Grčkoj probala ove čarobne kolačiće, nisam prošla bez traženja tačnog recepta za kurabiedes. Sada, mili ljudi, pitate se kako ću ih sačuvati"

Potrebni sastojci

  • maslinovo ulje - 1 šolja
  • ulje - 1 šolja
  • sok od pomorandže - 1 šolja
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • med - 2 kašičice
  • šećer - 1 šolja
  • cimet - 1/2 kašičice
  • đumbir - 1/2 kašičice, mleveni
  • karanfilić - 1/2 kašičice, mleveni
  • brašno - 5 šolja
  • orašasti plodovi - 1/2 šolje, miks badema, lešnika, oraha, kikirikija, zapečenih
* merne jedinice

Način pripreme

Merila sam šoljicom za kafu od 100 ml s obzirom na to da ih pravim po prvi put, inače možete da merite čapm od 200 ml.

Grčki božićni kolačići poznati kao kurabiedes su snežne lopte koje se tope u ustima.

Kada sam skoro u Grčkoj probala ove čarobne kolačiće, nisam prošla bez traženja tačnog recepta. Želela sam da za ovaj Božić napravim nešto drugačije od tradicionalnih medenjaka, lincera...

A ovi grčki božićni kolačići su zaista mnogo ukusni. Zamolila sam prijatelja da mi prevede jedan recept sa grčkog, pročitala sam dosta bugarskih i evo ih i u mojoj kuhinji. Mogu da kažme da su ispali sjajno po pitanju teksture i ukusa.

Prvo sam pripremila brašno, zapekla sam u rerni na 200 °C na kratko da zamiriše na pečeno brašno, ovo možete uraditi i na ringli. Meša se s vremena na vreme!

Nakon toga sam pomešala maslinovo ulje sa uljem i šećerom i mutila sam dok se nije dobila homogena smesa. Dodala sam sok od pomorandže sa sodom rastvorenom u njemu, slede začini, med i orašasti plodovi, krupno naseckani. Na kraju se stavlja brašno. Sve se dobro pomeša, dobija se mrvljivo testo, koje je vidljivo od maslaca, veoma lako se oblikuje u lopticu pritiskanjem ruke.

Loptice sam poređala u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Od ove doze sam dobila otprilike 38 komada. Pekla sam na 180 C dok nije bilo gotovo - otprilikr desetak minuta, ako stavite tepsiju u toplu rernu ili dok se ne dobije rozikasta boja.

Izvadila sam ih i odmah sam ih uvaljala u čašu šećera u prahu. U nekim receptima koje sam pročitala pisalo je da se prvo u potpunosti hlade, nakon toga se naprskaju ružinom vodicom i da se na kraju uvaljaju u obilnu količinu šećera u prahu. Možda će se tako pokriti bolje šećerom u prahu. Ali ja sam to propustila.

Sada, dragi ljudi, pitate se kako ću ih sačuvati?

Verovatnu ću zasukati rukave za novu dozu!

Želim vam zdravlje i inspiraciju u kuhinji, da predstojeći praznik učinite ukusnim i zanimljivim!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: