Način pripreme
Prvi korak je da pripremite pleh sa papirom za pečenje premazan uljem.
Umutite jaja u posudi i dodajte šećer. Dobro umutite žicom. Posle toga dodajte kiselo mleko, u kome je soda prethodno ugašena. Ponovo promešati.
Svinjska mast se topi ili u mikrotalasnoj ili na šporetu u kaseroli. Kako vam je zgodnije.
U smesu od jaja dodati polovinu brašna, rendanu koru pomorandže, bez belog dela jer je gorak, i mast. Dobro izmešati, dodati vanilu, ulje i ostatak brašna.
Kada postane nemoguće mešati žicom ili lopaticom, mesite rukama, poželjno je koristiti rukavice, kao što sam ja uradio, ali one nisu neophodne.
Nakon što je testo za božićne kolače spremno, iz njega počinju da se čupaju kuglice, veličine po želji. Uvaljajte ih u mešavinu šećera i oraha i poređajte na pleh sa papirom za pečenje.
Najukusniji božićni kolačići se peku u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene. Dobio sam 40 komada, tako da broj zavisi od toga koliko velike ih pravite. Kao što reče Vini Pu - što više, to bolje.
Kod kuće miriše na Božić i domaće kolače. Prijatno!