Način pripreme
Za testo:
Za keksiće se pomešaju svi suvi sastojci u posudi, izmeša se.
Dodaje se istopljeni maslac, vanila, javorov sirup, izrendana kora limuna i sok, izmeša se. Smesa će biti lepljiva. Uvija se u foliju i ostavlja se u frižideru na 30 - 40 minuta.
Za toping:
U blender /kuhinjski robot/ se stavljaju bademi, Pekan orasi, kikiriki i izdrobe se kako bi se dobila gruba smesa. Dodaju se i rume, kora limuna i sok i javorov isrup. Blenda se dok se urme se samelju i dok smesa ne postane teška i lepljiva. Vadi se.
Od ohlađenog testa se zagrabi kašikom, količina je po izboru, ali otprilike 1/2 supene kašike. Stavlja se na papir za pečenje i blago se razvija rolerom da se oblikuje pljosnati kružić. Pokriva se smesom od orašastih plodova i urmi pre svega po sredini i lagano se pritiska.
Tako pripremljeni keksići sa bademom se ređaju u pljosnatu tepsiju sa papirom za pečenje sa malim rastojanjem jedan od drugog.
Peče se na 165 stepeni otprilike 12-14 minuta, dok sok krajevi ne postanu zlatkasti. Keksić ne sme da se prepeče, on mora da bude mekan kada se izvadi iz rerne.
Hladi se 10 - 15 minuta i nakon toga se vadi na rešetku.
Od aroma može da se koristi izrendana kora pomorandže, đumbir, cimet, kardamon, sve je po izboru i ukusu.
Veganski keksići sa ukusom baklave unose mnogo prazničnog raspoloženja za trpezom.