Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Losos sa crvenim sočivom i Čermula sosom

Losos sa crvenim sočivom i Čermula sosom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Losos sa crvenim sočivom i Čermula sosom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
2
"Specijalno za raskošnog lososa bi bilo dobro da ostane sočan, a ne presušen i veoma prepečen."

Potrebni sastojci

  • losos - 500 g, file
  • crveno sočivo - otprilike 150 g
  • kurkuma - 1/2 kašičice
  • korijander - 2 struka, listovi
  • kumin - 1 - 2 prstohvata
  • sok od limuna - od 1/2 citrusa
  • maslinovo ulje - po ukusu
  • so - po ukusu
  • kajenska paprika - 1 prstohvat
  • beli luk - 1 čen
  • Za Čermula sos
  • beli luk - 2 čena
  • korijander - 5 strukova, sveži listovi ili 2 supene kašike suvih
  • aleva paprika - 1 kašičica, slatka
  • aleva paprika - 1/2 kašičica, ljuta
  • kumin - 2 prstohvata
  • sok od limuna - od 1 limuna
  • maslinovo ulje - otprilike 50 ml, ili više
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite crveno sočivo tako što ga kuvate u vodi sa kašičicom kurkume dok ne bude gotovo. Gotovo je za manje od 15 minuta, ali ipak zavidi i od veličine zrnevlja.

Kada je gotovo, dobro ga ocedite i začinite solju, limunovim sokom, kuminom, usitnjenim listovima korijandera i maslinovim uljem.

Za Čermula sos u avanu istucajte beli luk sa solju, kuminom i ljutom paprikom. Postepeno dodajte slatku alevu papriku, limunov sok i maslinovo ulje.

Na kraju dodajte usitnjene listove korijandera ili sušene.

Dobro izmešajte i obilno namažite lososa. Ako ostane sosa, sačuvajte ga za serviranje na kraju.

Ostavite ribu da se marinira na 30 minuta, nakon toga je uvijte u aluminijumsku foliju i pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C 30 minuta - poslednjih 10 minuta neka bude otkrivena.

Vreme kuvanja se odnosi na veliki i debeli komad lososa, zato ukoliko vi imate manje i tanke filete, treba da pečete kraće vreme. Zavisi i koliko presečenu ribu volite. Specijalno za raskošnog lososa bi bilo dobro da ostane sočan, a ne presušen i veoma prepečen.

Servirajte toplog lososa sa crvenim sočivom i Čermula sosom.

Prijatno!

Napomena:

Možete napraviti više sočiva ako želite veće i bogatije porcije.

Samo crveno sočivo može da se začini i Čermula sosom ako napravite malo veću količinu, svakako su sastojci gotovo jednaki.

Neće biti ukusi sočiva i ribe, zato što su sami po sebi oni mnogo drugačiji, čak i da se začine jednim te istim sosom, on samo naglašava njihovu autentičnu aromu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: