Način pripreme
Pripremite crveno sočivo tako što ga kuvate u vodi sa kašičicom kurkume dok ne bude gotovo. Gotovo je za manje od 15 minuta, ali ipak zavidi i od veličine zrnevlja.
Kada je gotovo, dobro ga ocedite i začinite solju, limunovim sokom, kuminom, usitnjenim listovima korijandera i maslinovim uljem.
Za Čermula sos u avanu istucajte beli luk sa solju, kuminom i ljutom paprikom. Postepeno dodajte slatku alevu papriku, limunov sok i maslinovo ulje.
Na kraju dodajte usitnjene listove korijandera ili sušene.
Dobro izmešajte i obilno namažite lososa. Ako ostane sosa, sačuvajte ga za serviranje na kraju.
Ostavite ribu da se marinira na 30 minuta, nakon toga je uvijte u aluminijumsku foliju i pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C 30 minuta - poslednjih 10 minuta neka bude otkrivena.
Vreme kuvanja se odnosi na veliki i debeli komad lososa, zato ukoliko vi imate manje i tanke filete, treba da pečete kraće vreme. Zavisi i koliko presečenu ribu volite. Specijalno za raskošnog lososa bi bilo dobro da ostane sočan, a ne presušen i veoma prepečen.
Servirajte toplog lososa sa crvenim sočivom i Čermula sosom.
Prijatno!
Napomena:
Možete napraviti više sočiva ako želite veće i bogatije porcije.
Samo crveno sočivo može da se začini i Čermula sosom ako napravite malo veću količinu, svakako su sastojci gotovo jednaki.
Neće biti ukusi sočiva i ribe, zato što su sami po sebi oni mnogo drugačiji, čak i da se začine jednim te istim sosom, on samo naglašava njihovu autentičnu aromu.